Kan een kanselier die zo openlijk de vrije meningsuiting miskent op post blijven?

Angela Merkel geeft toestemming om een rechtsgeding te beginnen tegen Jan Böhmermann wegens belediging van het bevriende staatshoofd Recep Tayyip Erdogan. De komiek zou Erdogan beledigd hebben met een satirisch gedicht. Dit is een flagrante schending van de vrijheid van meningsuiting, oordelen Kamerleden Veerle Wouters en Hendrik Vuye (N-VA), co-voorzitters van Objectief V, in een opiniestuk op http://www.knack.be.

Merkel moet gewoon vaststellen dat het verzoek van de Turkse president Erdogan in strijd is met het Europees Mensenrechtenverdrag. De Duitse wet kan geen toepassing vinden. Hiërarchie der normen, noemen juristen dat. Het is ondenkbaar dat de talrijke adviseurs van de Duitse kanselier haar niet hebben gewezen op deze rechtspraak. Merkel heeft haar beslissing wetens en willens genomen. Met deze flagrante schending van de vrijheid van meningsuiting, verlaagt ze zich tot het niveau van Erdogan.

Kan een kanselier die zo openlijk de vrije meningsuiting miskent op post blijven? De vraag stellen is ze beantwoorden. Ofwel trekt Merkel de beslissing in en redt ze haar eer. Doet ze dat niet, dan treedt ze beter af. Dan houdt ze tenminste de eer aan zichzelf. Mevrouw Merkel, hoog tijd voor bezinning…

Klik hier om het hele opiniestuk te lezen.