“De Jambon-doctrine klopt niet!

In zijn eerste parlementaire vraag als onafhankelijke richtte Hendrik Vuye zijn pijlen vanmiddag meteen op voormalige partijgenoot, minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).  De huiszoekingen zonder huiszoekingsbevel bij mensen zonder papieren (de “Jambon-doctrine”) zijn ongrondwettelijk, klinkt het. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) trad Vuye bij en spelt Jambon de les.

“Ik wil u feliciteren”, stak Vuye op 29 september in de Kamer van wal, “want het is vernieuwend wat u zegt. Het is in strijd met de Grondwet, in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Er is hier sprake van voortschrijdend inzicht, of misschien zeg ik beter achteruit schrijdend inzicht.” Vuye liet er geen twijfel over bestaan: een week was voor hem voldoende om te vervellen tot volbloed oppositielid.

Lees hier het volledige artikel in De Morgen.