Over identiteit (RUGroningen)

“Tussen Staat en ‘Stam’. Over spanningen tussen natiestaten en groepsidentiteit”, is het thema van het historisch congres georganiseerd door GHD Ubbo Emmius, de studievereniging van de studie geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen op vrijdag 14 oktober. Het congres gaat door in het prachtige decor van de Martinikerk in hartje Groningen.

Dagvoorzitter drs. E. Hooijmaaijers leidt het congres in goede banen. In voor- en namiddag zijn er drie workshops:

– Prof. Wout van Bekkum (UGroningen): ‘Syrië: hoe be-STAAT het?’

– Daphné Dupont-Nivet: ‘Nationalisme in een notendop’

– Veerle Wouters en prof. Hendrik Vuye (UNamur): ‘Identiteit in België: het verhaal van twee democratieën’

Veerle en Hendrik bespreken de ontwikkeling van het nationalisme in België. De workshop wordt tweemaal druk bijgewoond. Nederland is in de ban van het Belgische vechtfederalisme en de grendelgrondwet. Samen met Daphné Dupont-Nivet en de professoren van Bekkum en te Velde vormen Veerle en Hendrik het panel van het afsluitend debat, met boeiende tussenkomsten uit het publiek.