CETA: “laat Vlaanderen autonoom beslissen”

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer van 20 oktober ondervroeg Hendrik Vuye de minister van buitenlandse zaken Reynders over CETA, en meer specifiek het Waalse verzet tegen een handelsverdrag dat voornamelijk de Vlaamse export regelt.

Wallonië gaat in het verzet tegen CETA. Geen wonder. Waalse export bestaat nauwelijks. Belgische export al evenmin. De export is Vlaams. 83% van de zogenaamd Belgische export is Vlaams. Naar Canada gaat het zelfs over 90%. Maar Wallonië vergrendelt Vlaanderen. En het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest? Daar horen we niets van. Ze geraken het niet eens. Zo gaat het in België: grendels, grendels en nog eens grendels.

Hieronder geven we het verslag van de plenaire vraag van Hendrik Vuye aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Hendrik Vuye: “Er komt geen akkoord met Wallonië. Nochtans hebben we een staatssecretaris bevoegd voor Buitenlandse Handel. Staatssecretaris Pieter Decrem heeft eens een bevoegdheid en zelfs dan zien we hem niet. Het gaat nochtans over buitenlandse handel, zijn bevoegdheid.”

“En wat hoor ik ook? Voka – dat was ooit de baas van N-VA, dacht ik – wil buiten de Grondwet treden. Nu horen we N-VA niet, op een paar tweets na. En nog straffer, Open VLD wil nu ook buiten de Grondwet treden: Karel De Gucht, Gwendolyn Rutten en Patrick Dewael. Veerle Wouters en ik krijgen navolging. Hartelijk dank. We zullen er U ten gepasten tijde aan herinneren. We hadden niet gedacht zo snel navolging te krijgen.”

“Maar wat gaat U er concreet aan doen: niets! Waarom niet? Omdat er Tien jaar communautaire standstill is. België werkt niet en zal nooit werken. Ziet U alleen duisternis, of is er ook licht aan het einde van de tunnel?”

Buitenlandminister Didier Reynders: ‘Ik zal de wet respecteren, en de verdeling van de bevoegdheden. 27 lidstaten hebben zich ondubbelzinnig uitgesproken voor CETA. Ik heb ook uitgelegd dat we eigenlijk met 27,6 waren als we kijken naar de verdeling van de bevoegdheden in Vlaanderen.’

‘Gisteren heb ik meer dan 2 uur gepraat met Magnette en Malmström. Er waren nog vier punten waarop zij verduidelijking wouden, en we hebben de Commissie gevraagd bijkomende teksten over te maken. Ik zal straks mijn Canadese collega’s ontmoeten, zij willen uiteraard vooruit.’

screen-shot-2016-10-21-at-15-03-37
Bekijk hier het interview in Villa Politica

‘Tijden veranderen. Soms zat ik in situaties van 27 tegen 1, maar ik heb nog nooit de ervaring gehad om bij die 1 te zitten. Nu is er zo’n ruime meerderheid – ik denk dat we er dan alles aan moeten doen om iedereen te overtuigen die nog voorbehoud heeft.’

Hendrik Vuye: “Nu is het CETA, maar binnenkort hetzelfde scenario met TTIP. Het probleem is structureel. Het ligt bij Europa dat te weinig rekening houdt met de lidstaten en zeker met de deelstaten in de lidstaten. Een Europa van de regio’s, dat is de toekomst.

Maar het probleem is ook structureel in België. Dit land werkt niet. Onze staatshervormingen zijn vastgelopen. De oplossing is hier geen 10 jaar communautaire standstill. De oplossing is een grote staatshervorming. Dan kunnen Vlaanderen en Wallonië zelfstandig aanschuiven aan de Europese onderhandelingstafel.