Wie betaalt het kasteel van Ciergnon?

Kasteel van Ciergnon. Foto (c) Paul Hermans, CC BY SA 3.0

Het kasteel van Ciergnon is het buitenverblijf van de Belgische koningen. Het is eigendom van de koninklijke schenking, maar de kosten voor onderhoud en veiligheid zou door de belastingbetaler betaald worden. Het gaat onder meer over de inschakeling van politieagenten en de aanschaf een een alarminstallatie voor de beveiliging van een leegstaand gebouw. We ondervragen de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, hoe de vork aan de steel zit…

De koninklijke schenking is een autonome overheidsinstelling die instaat voor het beheer van de goederen eertijds nagelaten door Leopold II. De goederen moeten ter beschikking gesteld worden van de troonopvolgers. De koninklijke schenking moet zelfvoorzienend zijn.

Wij vernemen dat het kasteel van Ciergnon door de politiediensten wordt bewaakt, zelfs wanneer de koning niet aanwezig is. Het zou gaan om 8 tot 15 agenten. Dat de overheid instaat voor de veiligheid van de koning, dat is normaal. Dat de overheid ook gebouwen van de koninklijke schenking bewaakt is dat niet.

Sudpresse meldt bovendien dat de Regie der gebouwen voor 660.000 euro werken gaat uitvoeren aan het kasteel. Het zou gaan om een beveiligingsinstallatie die het kasteel bewaakt wanneer de koning niet aanwezig is.

Ook hier gaat het niet over de veiligheid van de koning. Dit is veeleer een alarminstallatie die een gebouw beveiligt. Dergelijke kost dient gedragen te worden door de koninklijke schenking, niet door de belastingbetaler.

screen-shot-2016-11-15-at-10-21-37
Lees hier de parlementaire vraag aan minister Jambon over het kasteel van Ciergnon

Kan de koninklijke schenking deze kost dragen? Evident! De koninklijke schenking heeft recent te Oostende een luxerusthuis laten bouwen. Dit James Ensor-complex heeft 44 suites en 112 andere kamers. Volgens de media gaat het om een investering van 5,85 miljoen euro. Dan twijfelt er toch niemand aan dat de koninklijke schenking zelf de kost kan dragen voor de veiligheidsinstallatie van het kasteel van Ciergnon?

Hoeveel de Belgische monarchie exact kost valt nog steeds moeilijk te achterhalen. In ons boek ‘De maat van de monarchie. Macht en middelen van het Belgische koningshuis’ (Uitgeverij Vrijdag, 2016), schatten we de kost op meer dan 36 miljoen euro per jaar. Maar er zijn nog steeds verborgen kosten en transfers van de staatskas naar de koninklijke familie.

Omdat we wel eens willen weten hoe de vork hier aan de steel zit, vragen we het aan minister Jan Jambon, die bevoegd is voor de politiediensten en de Regie der gebouwen. We zijn benieuwd naar het antwoord.