Olivier Maingain bijt van zich af

Weet je het nog? We hebben de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) gesplitst (2012). ‘Eindelijk, eindelijk, eindelijk zijn we zover’, stelt CD&V’er Michel Doomst in de Kamer. De Vlaamse Rand maakt nu echt volwaardig deel uit van Vlaanderen. Geen Franstalige lijsten meer in Halle-Vilvoorde. Dat is toch waarom die kieskring moest gesplitst worden?

Maar wat blijkt bij de verkiezingen van 2014? Er zijn niet alleen FDF-lijsten in Halle-Vilvoorde, maar nu ook te Leuven. En meer nog, FDF (heden Défi) vraagt overheidsgeld voor de stemmen behaald in Vlaams-Brabant. Straffer nog, sommige Vlaamse partijen willen dit maar al te graag in stilte laten gebeuren. Wat niet weet, wat niet deert.

Daarom hebben wij dit dossier aangekaart in onze column op Knack.be: ‘Gaan N-VA, Open VLD en CD&V de Vlaamse Rand mee helpen verfransen?’. Tevens hebben we een voorstel ingediend van interpretatieve wet. We reiken de oplossing aan. Zoals we hebben beloofd, komen we met inhoud en laten we de Vlaams-nationale stem horen in de Kamer.

Vijf minuten politieke moed volstaan. Het FDF heeft helemaal geen recht op overheidsgeld voor de stemmen behaald in Vlaams-Brabant. Meer nog, het FDF heeft wat ons betreft niets meer te zoeken in Vlaams-Brabant.

We krijgen antwoord van de Fransdolle Olivier Maingain in een vlammende column op LeVif.be. Wat een eer! Er zijn toch nog Vlamingen in de Kamer die de banbliksems van Maingain verdienen.

Wat nu, CD&V, Open Vld, N-VA, sp.a en Groen?

Maingain beweert dat wij ten onrechte schrijven dat het om Vlaams geld zou gaan voor FDF. Het gaat om federaal geld, argumenteert hij. Juist, en dat federale geld komt van Brussel en Wallonië waarschijnlijk? Cher Olivier, avez-vous oublié les transfers?

Olivier Maingain kondigt een juridische strijd aan: hij wil centen om het FDF te versterken in Vlaams-Brabant. Wij zullen alvast alles doen om dit tegen te gaan. Voor ons is de Vlaamse Rand wel degelijk Vlaams.

Dertig jaar geleden schrijft Hugo Schiltz zijn ‘Uitdaging aan de Vlaamse meerderheid’. De financiering van het FDF in Vlaams-Brabant, dat is nu eens een uitdaging voor de Vlaamse meerderheid. CD&V, Open Vld, N-VA, sp.a en Groen, blijven jullie de ‘machteloze meerderheid’ die Schiltz beschrijft?