Wouters over Arco: “Beweging.net, waar is hart boven hard nu?”

In de Kamer reageert Veerle Wouters categoriek op het Arco-debacle. Ze vroeg eerste minister Michel met klem om de bedriegers hiervoor te laten opdraaien, niet de belastingbetaler. Ze richtte zich ook tot Beweging.net (het voormalige ACW): “U bent nog harder dan een kille multinational. U stoot de Arco-coöperanten af en zet ze bij het grof vuil. Beweging.net, neem uw verantwoordelijkheid!”

Op 21 december sprak het Europees Hof van Justitie zich definitief uit over Arco. Dit Arco-arrest is een blaam voor de regering-Leterme. Het arrest stelt in alle duidelijkheid dat het mogelijk was om het garantiestelsel voor spaarders uit te breiden tot coöperanten. Maar wat stoort het Hof? Het feit dat de Arco-groep niet heeft willen bijdragen tot het waarborgstelsel.

“Dit is de graaicultuur van Arco: we willen de lusten, maar zelf bijdragen doen we niet. Hoe verzuild is dit land, dat een regering hierin is meegestapt?” vroeg Wouters aan de eerste minister Michel tijdens het vragenuurtje.

Ongeoorloofde staatssteun

Sommigen willen de Belgische Staat een schadevergoeding doen betalen, maar een schadevergoeding die in de plaats komt van ongeoorloofde staatsteun… is natuurlijk ook ongeoorloofde staatssteun.

Een commerciële geste van Belfius dan? Hier is het kiezen: of een commerciële geste voor de Arco-coöperanten of dividenden voor de begroting. Is het gat in de begroting nog niet groot genoeg? Bovendien is Belfius een staatsbank, een geste van Belfius is dus een geste van de overheid en dus, natuurlijk, ongeoorloofde staatssteun.

We betalen in dit land al genoeg aan scheve staatsstructuren. Moeten we ons nu ook nog blauw betalen aan de verzuiling?

Kris Peeters (CD&V) pleit voor een creatieve oplossing ‘die zo weinig mogelijk direct de belastingbetaler viseert’. Maar waarom de belastingbetaler opdraaien voor het bedrog van Beweging.net? Dit kan ook niet volgens het arrest: Belfius heeft er belang bij haar klanten te behouden, maar indien de Staat Belfius hierbij helpt, is er sprake van ‘selectieve steun’ aan Belfius. Lees paragraaf 96 van het arrest: ‘selectieve steun’ kan niet…

Bovendien is het niet mogelijk om alleen de Arco-aandeelhouders te vergoeden en niet de andere aandeelhouders van Dexia en – bij uitbreiding –  de aandeelhouders van Fortis. Dat zou het gelijkheidsbeginsel schenden.

“Arco, je hebt ons 800.000 maal belogen”

“800.000 mensen werden bedrogen door Arco. Zij moeten geholpen worden. Maar het zijn de bedriegers die hiervoor moeten opdraaien, niet de belastingbetaler”, zegt Wouters.

Beweging.net is tweemaal in de fout gegaan:

  1. Door foute informatie te verspreiden over financiële producten.
  2. Door niet te willen bijdragen aan de waarborgregeling.

“Uw plan B, mijnheer de eerste minister, dat moet het Plan zijn met de B van Beweging.net. Ik stel hen de volgende vraag: waar is hart boven hard nu? U bent nog harder dan een kille multinational. U stoot de Arco-coöperanten af en zet ze bij het grof vuil. Beweging.net, neem uw verantwoordelijkheid!