“De dovemansgesprekken met De Wever zijn ons bijgebleven”

De top 50 van Het Nieuwsblad met mensen die in 2016 het nieuws domineerden, plaatste Vuye en Wouters op nummer 17. Het onafscheidbare Vlaams-nationalistische duo Hendrik Vuye (54) en Veerle Wouters (42) bezorgde Bart De Wever slapeloze nachten en stapte uiteindelijk uit N-VA. Hun motivering: “We ­zouden geen onafhankelijke Vlaamse denktank meer zijn, maar een schijnbeweging ­onder voogdij van de partij”.

2016 in drie begrippen?

“Vlaamse rechtlijnigheid, vrije mening en inhoud.”

Welke ontmoeting is het meest bijgebleven?

“Zonder twijfel: de dovemansgesprekken met N-VA-voorzitter Bart De Wever in september. Daaruit bleek dat de partijtop ons echt niet kende en nog weinig voeling heeft met de echte achterban.”

Wie heeft jullie echt ­geholpen in 2016?

“Familie en dichte vrienden die ons steunen bij onze ‘Vlexit’, en een grote pluim voor Joseph en Jan, onze medewerkers die in ons blijven geloven. Zonder hen was de opstart van de V&W-fractie (eigen parlementaire fractie, nvdr.) ondenkbaar.”

Waar hebben jullie in 2016 een streep onder gezet?

hvvw-nb-top-50“Onder de particratie. Die is een echte pest voor de ­democratie en zorgt ervoor dat Kamerleden zelfs het ­partijstandpunt maar mogen verdedigen waar en wanneer het de partijtop goed uitkomt. En onder de politieke kretologie en de flyerdemocratie: wij mikken volop op inhoud.”

Wat was jullie hoogtepunt van 2016?

“Ons eerste boek De Maat van de Monarchie en de ­positieve reacties op het boek. Hard werken en inhoud ­brengen, wordt beloond.”