De archivaris van de koning

Archief van het Koninklijk Paleis.

De civiele lijst van koning Filip bedraagt 11.786.000 euro in 2017. Bovenop dit bedrag worden nog eens maximaal 35 rijksambtenaren ter beschikking gesteld.

Vraag Wouters aan Sleurs over archivaris
Klik hier om de parlementaire vraag van Veerle Wouters aan staatssecretaris Sleurs te bekijken

Voor sommigen zal het nooit genoeg zijn… Uit het antwoord van staatssecretaris Sleurs op de parlementaire vraag van Veerle Wouters blijkt dat er sinds begin 1960 een voltijds rijksarchivaris op het koninklijk paleis werkt. Het gaat over een statutair ambtenaar die door het Algemeen Rijksarchief wordt gedetacheerd. De kost wordt gedragen door het Algemeen Rijksarchief en bedraagt 114.446 euro per jaar.

In principe moeten dergelijke kosten gedragen worden door de civiele lijst, maar het paleis heeft het met de toenmalige regering op een akkoordje gegooid.

Ook de kosten van de uitrusting en de bewaring van de koninklijke archieven worden gedragen door het Algemeen Rijksarchief.

De civiele lijst moet de koning in staat stellen zijn ambt te vervullen. Dat de kosten van het koninklijk archief niet ten laste zijn van de civiele lijst, dat weten we nu. Welke kosten er wel gedragen worden door de civiele lijst, dat blijft onduidelijk. De koning hoeft zich niet te verantwoorden en er is geen enkele controle op de besteding. Modern koningschap is ver weg in België.