Wouters over de pensioenval: “Werken moet lonen!

Veerle Wouters is in de Kamer bijzonder scherp voor de minister van Pensioenen Bacquelaine (MR) en de minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA): “Mensen langer laten werken, hen een hoger brutopensioen voorhouden, en dan minder nettopensioen geven? Dit is een echte valkuil. Wat een cynisme…” Wouters vraagt een goed doordachte fiscale oplossing. “Er is naast de pensioenval ook nog een promotie- en werkloosheidsval. De oplossing voor deze valkuilen is eenvoudig: werken moet lonen!

De pensioenval duikt in alle scherpte terug op. Waarover gaat het? Van zodra iemand langer werkt en meer bruto pensioen krijgt, gaat het nettopensioen achteruit. Dit is een pervers en reeds lang gekend effect van onze fiscale wetgeving, dat maar niet opgelost geraakt.

Nochtans gaf minister Van Overtveldt een jaar geleden nog aan dit met spoed te zullen onderzoeken. Die spoed blijkt eerder ‘rustige vastheid’ te zijn. Zelfs minister Bacquelaine deed onlangs nog zijn beklag in de pers over het stilzitten van Van Overtveldt in dit dossier. “Men weet intussen toch al dat de meeste beslissingen die men neemt ook fiscale repercussies hebben. Dit is ook zo voor pensioenen. Men moest dit weten en men wist dit“, zegt Wouters.

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer is Wouters kritisch over dit gebrek aan overleg én visie in de regering, en tussen de ministers Bacquelaine en Van Overtveldt in het bijzonder: “De pensioenen drastisch hervormen, zonder rekening te houden met de fiscale gevolgen, dat is knoeiwerk.  Men kan mensen niet vragen om langer te werken, hen voorhouden dat ze dan een hoger brutopensioen krijgen, terwijl ze in werkelijkheid een lager nettopensioen ontvangen. Langer werken is hier een valkuil, dit is echt cynisch!”

“Werken moet lonen, dat is niet alleen eerlijker, maar het motiveert om mensen aan de slag te krijgen en te houden. Deze zin komt uit het verkiezingsprogramma van de N-VA. De fractie Vuye&Wouters staat daar nog steeds 100% achter. Staan zij daar zelf ook nog achter…?

Werken moet lonen!

Voor de fractie Vuye&Wouters moet een verhoging van het brutopensioen ook leiden tot een verhoging van het nettopensioen. Zeker wanneer men de mensen vraagt om langer te werken… “Werken moet lonen, zo simpel is het. Maar maak ook hier geen loodgieterswerk van”, zegt Wouters. “Dit moet goed doordacht worden. Er is immers niet alleen de pensioenval, er is ook nog de promotieval en de werkloosheidsval. Dit zijn stuk voor stuk valkuilen.”

Voor de zelfstandigen is de situatie minstens even schrijnend. Zij werken hard om een vrij aanvullend pensioen (VAPZ) op te bouwen teneinde hun armtierig laag zelfstandigen-pensioen aan te vullen, maar zouden op het einde van de rit minder ontvangen. Hard werk wordt afgestraft. “Dit kan toch echt niet? Hoe cynisch is de regering ten opzichte van de zelfstandigen? Voor hen is het cruciaal dat dit dossier een oplossing krijgt. Ook hier ons credo: werken moet lonen!