Zeg niet VRT, maar RT

Soms denk je dat het 1 april is, terwijl februari nog maar pas is begonnen.

Volgens het decreet Overheidscommunicatie moet de VRT in haar communicatie en huisstijl het logo gebruiken van de Vlaamse overheid. En, oh verrassing … dat is een leeuwenlogo. Alhoewel, misschien schrijven we beter een half-leeuwenlogo. De helft van de Vlaamse Leeuw is al ingeleverd, vermoedelijk bij een besparingsronde.

Er waren geruchten over scenario’s waarbij merken als Eén en Radio1 het leeuwenlogo moesten gebruiken. En, kers op de taart … er zou zelfs een leeuwenlogo prijken op de visitekaartjes van de journalisten van de VRT.

Blijkbaar ligt menig VRT-bewoner hiervan wakker. Dit begrijpen we. Een gewezen VRT-bons heeft ooit zelfs gezegd dat de leeuw een vod is. Zo bekeken, begrijpen we de slapeloze nachten van de VRT-journalisten. Niemand wil toch radio en televisie maken met een vod in het logo?

Om aan deze fundamentele journalistieke ongerustheid tegemoet te komen, zoekt minister Sven Gatz (Open Vld) een uitweg. En de Vlaamse excellentie komt uit … bij een Belgisch compromis. In de bedrijfscommunicatie (brieven, jaarverslagen, …) gebruikt de VRT het leeuwenkopje. De omroepprogramma’s en de nieuwsdienst blijven gespaard van het leeuwenlogo.

Dat ze bij de VRT geen vaandelzwaaiers zijn, dat weten we. Maar is er, buiten de gebouwen van de VRT, één zinnig mens die denkt dat een leeuwenlogo de onafhankelijkheid van een redactie in het gedrang brengt?

En toch, in alle ernst gaat de Vlaamse regering nu de regelgeving aanpassen. Zo is dit wereldschokkend probleem onverwijld van de baan. Knap werk van onze minister-president en zijn ploeg! Want een leeuwenlogo in Vlaanderen, dat kan echt niet…

Mogen we ten slotte ook een constructief voorstel doen? Misschien moet de V dan ook maar verdwijnen uit VRT? Die V, dat kan toch niet goed zijn voor de redactionele onafhankelijkheid? De RT, dat is pas een geschikte naam om de journalistieke onafhankelijkheid ten volle te waarborgen.

Vlaamse regering, VRT … even in de spiegel kijken zal volstaan om te weten dat dit echt al te belachelijk is. Het leeuwenlogo staat niet voor een politieke partij of voor een ideologie, het staat voor de Vlaamse Gemeenschap. En die Vlaamse Gemeenschap is bijzonder divers en verscheiden. Indien Vlamingen nu al beschaamd moeten zijn van een leeuwenlogo, dan zijn we echt wel heel diep gevallen … blijkbaar zelfs tot in de catacomben van de BRT.