Vuye: “Particratie en graaicultuur: dat is één grote doofpot!

Een netto-inkomen van 7.200 euro per maand, dat is een normaal inkomen voor een hardwerkende Vlaming. Men moet al heel diep in de graaicultuur verankerd zitten om dat te durven stellen. Hendrik Vuye roept in de Kamer op tot een nieuw soort politiek en dient namens de Vuye&Wouters-fractie een voorstel in om alle inkomsten van politici uit betaalde mandaten openbaar te maken. “Particratie en graaicultuur dat is een geheel, één grote doofpot. Er moet opnieuw geloofwaardigheid komen en transparantie.”

Wat moet de échte hardwerkende Vlaming hiervan denken, als zelfs de Kamervoorzitter – nota bene de best betaalde politicus van het land – deel blijkt uit te maken van de Telenet-lobbygroep en rijkelijk vergoed worden. Maak u geen illusies. De vier traditionele partijen hebben boter op hun hoofd. Alle vier: N-VA, Open VLD, sp.a en CD&V. “Hoe kan je nu geloofwaardig de regels maken als je zelfs lobbyist bent?”, vraagt Vuye zich af.We mogen niet alle politici over dezelfde kam scheren. Maar de vier traditionele partijen hebben elk hun graaikampioenen.”

In de Kamer heeft hij het ook over de ‘fantoomparlementsleden’, mensen die alleen maar komen om te stemmen. “Partijen worden rijkelijk gefinancierd en kunnen zelf hun voorzitters betalen. Hier willen we echte Kamerleden, geen ‘fantoomparlementsleden’. Al ware het maar uit respect voor die vele politici die wel hard werken, zonder bij te klussen.”

Graaicultuur op elk niveau

Maar het gaat niet alleen over parlementsleden. Gewezen ministers hebben nog steeds recht op twee voltijdse medewerkers eens ze uit functie zijn. Uit een verslag van het Rekenhof blijkt zelfs dat ministers die daar geen recht op hadden omdat ze zelfs ontslag namen, ook medewerkers kregen. Het gaat hier over Louis Michel (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a). Waarom eigenlijk? Om wat te doen? Hebben de heren een chauffeur nodig?

Gewezen eerste ministers als Jean-Luc Dehaene (CD&V) en Guy Verhofstadt (Open VLD) klussen rijkelijk bij in raden van bestuur na hun mandaat.

En dan zijn er de Euro-politici. Europarlementslid Louis Michel (MR) zegt dat 4.800 euro netto per maand een ‘salaire de misère’ is. Eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) is bestuurder bij Proximus en ArcelorMittal. Gewezen Europees president Herman Van Rompuy krijgt een Europese afscheidspremie van meer dan 500.000 euro en een pensioentje van 65.500 euro. “Zijn ook dat normale inkomens voor de hardwerkende Vlamingen?”, aldus Vuye.

De Belgische ziekte, ze is gekend. Particratie en graaicultuur dat is één geheel, één grote doofpot. Er moet opnieuw geloofwaardigheid komen en transparantie. “Het is nu paniekvoetbal bij de vier traditionele partijen: N-VA, sp.a, Open Vld en CD&V. De bevolking ziet waar u mee bezig bent, namelijk met uzelf.”

Transparantie

Voor de Vuye&Wouters-fractie is het normaal dat de inkomsten uit betalende mandaten die men bekomt omdat men politicus is, openbaar worden. “Dit zou kunnen door de verplichting op te leggen de fiscale attesten te voegen bij de mandatenaangifte en deze ook te publiceren. Mijn fractie zal dan ook een voorstel in die zin indienen”, zegt Vuye nog tegen premier Michel in de Kamer.