Wetsvoorstel op tafel om taalwetgeving afdwingbaar te maken

Foto (c) JessicaJohnson, pixabay.com, CC0

Hendrik Vuye en Veerle Wouters lanceren een wetsvoorstel om de taalwetgeving afdwingbaar te maken. Daarbij wordt een schorsing door de vice-gouverneur automatisch definitief, tenzij de Gewestregering of het Verenigd College tussenbeide komt.

54k2299001_wetsvoorstel-toezicht-taalwetten
Lees hier het volledige wetsvoorstel

Het probleem van de huidige taalwetgeving is dat ze niet afdwingbaar is waardoor de rechtsregels uiteindelijk niet worden nageleefd.

Beslissingen van lokale besturen kunnen nu weliswaar voor 40 dagen geschorst worden door de vice-gouverneur wanneer ze in strijd zijn met de taalwetgeving. Maar na die periode wordt de schorsing automatisch ongedaan gemaakt, tenzij de gewestregering of het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie tussenbeide komt.

Het wetsvoorstel van Vuye&Wouters draait die logica om. De schorsing uitgesproken door de vice-gouverneur wordt na veertig dagen definitief, tenzij de regering van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest of het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie de schorsing opheft.

Lees ook het artikel op bruzz.be