Laat koning Filip enkel nog lijnvluchten boeken voor zijn privéreizen

Foto (c) Karl Van Ginderdeuren, CC BY SA 3.0

Onze vorst is een echte globetrotter. Uit het recente antwoord van minister van Defensie Vandeput op de parlementaire vraag van Veerle Wouters blijkt dat koning Filip in 2016 maar liefst achttien keer op reis is gegaan met de vliegtuigen van Defensie. Elf hiervan waren privéreisjes naar o.a. Frankrijk, Italië, Portugal, … en kostten de belastingbetaler 84.111 euro. De veiligheid van de vorst is prioritair, luidt het steevast als argument waarom Defensie haar vliegtuigen inzet voor dergelijke privéreizen.

Het antwoord van de minister maakte echter geen gewag van de luxueuze reis van de koninklijke familie naar de Dominicaanse Republiek. Toegegeven, deze uitstap vond plaats rond de jaarwisseling, dus misschien stond ze geboekt op het begrotingsjaar 2017. Veerle Wouters stelde er een parlementaire vraag over.

Minister Vandeput antwoordt klaar en duidelijk: “Er werd geen beroep gedaan op Defensie voor een vlucht in deze periode.”

vraag-1047-wouters-veerle
Schriftelijke vraag nr. 1047 van Veerle Wouters aan minister Vandeput.

Blijkbaar is de koninklijke familie toch niet vies van lijnvluchten, wat ons brengt tot de vraag die iedereen zich nu stelt: is de Dominicaanse Republiek zoveel veiliger dan Frankrijk of Portugal dat het geen vliegtuig van Defensie behoeft?

Als de koninklijke familie voor zulke verre privéreizen een lijnvlucht kan boeken, dan kan ze dat ook voor alle andere privéreizen. Het zou alvast een mooie besparing opleveren.