Razzia’s horen niet thuis in een democratie!

Foto (c) Rizuan, CC BY SA 3.0

De regering maakt werk van duidelijke regels voor het betreden van woningen. Dit is echt nodig. Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) is echter van oordeel dat in geval van een voortdurend misdrijf de politie altijd een woning mag binnentreden zonder huiszoekingsbevel. Volgens Jambon gaat het immers over betrapping op heterdaad. Dit klopt natuurlijk niet. De bescherming van onze woonst en ons recht op privé-leven is een belangrijk recht waar niet aan getornd mag worden, vinden Vuye en Wouters.

De V&W-fractie heeft in de plenaire vergadering van de Kamer duidelijk gesteld dat deze Jambon-doctrine niet klopt. Heterdaad betekent dat men eerst een misdrijf vaststelt en dan de woning binnengaat. Het omgekeerde, een woning betreden om een misdrijf vast te stellen, kan alleen nadat er een huiszoekingsbevel is afgeleverd.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is onze stelling eertijds bijgetreden. ‘Vuye en Geens kapittelen Jambon’, titelt De Morgen in september 2016.

Bekijk hier de parlementaire vragen aan ministers Jambon en Geens

De bescherming van onze woonst en ons recht op privé-leven is een belangrijke verworvenheid in een democratie. Zowel de Grondwet (art. 22) als het EVRM (art. 8) waarborgen dit recht. We mogen niet laten tornen aan dit recht, anders is België geen democratische rechtsstaat meer.

Knack.be en De Morgen schrijven dat de regering de visie van onze fractie bijtreedt. Dit is een uitstekende zaak. De onschendbaarheid van de woonst is heilig. Razzia’s horen niet thuis in een democratie.

Zoals altijd volgen we dit dossier van nabij op. We stellen parlementaire vragen aan ministers Jan Jambon en Koen Geens. We kijken al uit naar het antwoord.