Grondwetsherziening: vluchten kan niet meer…

Men kan op vele manieren stappen zetten in de staatshervorming. Men hoeft hiervoor niet eens de Grondwet te herzien. Zo is het mogelijk om de sociale zekerheid te splitsen zonder een jota te wijzigen aan de Grondwet. Meer nog, men heeft hiervoor niet eens een meerderheid van twee derden nodig. Dit tonen Vuye en Wouters aan in hun Grendelboek.

De Wetstraat loopt echter over van de spindoctors. Dit zijn de ‘voorlichters’ van de politieke partijen, maar helaas ook de ‘voorliegers’ van de kiezers. Al decennia lang draaien deze spindoctors dezelfde plaat: ‘De Grondwet moet voor herziening vatbaar zijn wil men de staat hervormen’, ‘Om de staat te hervormen moet er een meerderheid van twee derden zijn’, ‘We gaan voor een grote staatshervorming, maar we hebben het akkoord nodig van de Franstaligen’, …

Na de verkiezingen van 2014 argumenteren meerdere politieke partijen dat er geen stappen kunnen worden gezet in de staatshervorming, daar de Grondwet onvoldoende voor herziening vatbaar is. Dit is een grove leugen, maar vele kiezers zijn in de val getrapt. Na de verkiezingen van 2019 zou wel eens hetzelfde riedeltje kunnen weerklinken. Sommigen zijn zelfs nu al deze plaat aan het draaien …

Vlaamse partijen moeten kleur bekennen

Om dit gespin alle wind uit de zeilen te nemen, dienen we een voorstel in om artikel 195 van de Grondwet voor herziening vatbaar te verklaren.

Lees hier het voorstel tot herziening van artikel 195 van de Grondwet van Vuye en Wouters.

Is dit een revolutie? Neen! We herhalen gewoon de ‘truc’ die de regering-Di Rupo (2011-’14) heeft toegepast bij de zesde staatshervorming. Door het artikel dat de procedure tot herziening van de Grondwet regelt zelf voor herziening te verklaren, wordt alles mogelijk. Wat Elio kon, dat moeten Bart, Wouter, Gwendolyn, John en Meyrem toch ook kunnen?

Dat een grote staatshervorming noodzakelijk is, daar kan men niet aan twijfelen. België gaat gebukt onder halfslachtige bevoegdheidsoverdrachten. Bovendien ontwrichten de transfers van Noord naar Zuid het land. Iedereen beseft dat er een zevende staatshervorming komt. Wat V&W betreft, is dit best een alomvattende en definitieve staatshervorming. We kunnen echt niet blijven spelen met onze welvaart. Onze staatsstructuren zijn inefficiënt en kosten handenvol geld. Waar voor ons belastinggeld krijgen we niet.

Ons voorstel verplicht N-VA, Open VLD, CD&V, sp.a en Groen kleur te bekennen. Willen deze partijen een nieuwe communautaire standstill of willen ze dan toch een grote staatshervorming?

Gewone meerderheid

Ons voorstel zal voor de verkiezingen van 2019 ter stemming komen in de Kamer. Dan zal de kiezer duidelijk weten wat het standpunt is van de Vlaamse partijen. Geen kiezersbedrog deze keer. Wie tegen ons voorstel stemt, kan echt niet naar de kiezer trekken met de boodschap dat er een grote staatshervorming moet komen. Want wie tegen ons voorstel stemt, erkent dat hij geen grote staatshervorming wil.

Kers op de taart, we hebben het akkoord van de Franstaligen niet nodig om dit voorstel te stemmen. De verklaring tot grondwetsherziening wordt gestemd met een gewone meerderheid. Het kan dus, want de Vlamingen bezetten 89 van de 150 kamerzetels. Alarmbellen en belangenconflicten zijn ook niet van toepassing op een verklaring tot grondwetsherziening. Vijf minuten politieke moed volstaan!