Vuye: “Politiek glijdt af naar showprogramma’s”

Vrijdag 5 mei was Hendrik Vuye te gast in “De afspraak op vrijdag”, samen met Rik Torfs en Béatrice Delvaux. Een gesprek over 1 mei, politiek, confederalisme en de presidentsverkiezingen in Frankrijk.

Klik hier om het gesprek met Hendrik Vuye te herbekijken

Over particratie en inhoud: “Ik heb eerder het gevoel dat mensen vragen naar inhoud”, zegt Vuye, die niet langer gelooft dat de partijen die bieden. “De politieke partijen in België krijgen 70 miljoen euro dotaties per jaar toebedeeld. In Nederland, dat een groter bevolkingsaantal telt, is dat maar 16,5 miljoen euro. We moeten dringend de partijfinanciering herbekijken zodat zij zich enkel nog met hun core business bezighouden in plaats van gele petjes uit te delen op kosten van de belastingbetaler.”

Over de confederale strategie van de N-VA: “Na meer dan twee jaar regering-Michel is het denken niet geëvolueerd. Het beleid is onvoldoende rechts om de PS uit te roken, en overigens, is zo’n liberaal-rechts beleid wel goed voor Vlaanderen? We moeten partners zoeken in Vlaanderen én over de taalgrens, anders gaan we nooit stappen kunnen zetten in de volgende staatshervorming. De uitrook-strategie is achterhaald.”