Wouters: “Verhofstadt-brexit brengt Vlaamse jobs in gevaar”

Een kans voor Europa, vindt premier Michel de verkiezing van Emmanuel Macron in Frankrijk. De visie van de regering-Michel op de EU en op de Brexit heeft echter verregaande gevolgen voor Vlaanderen. Van alle EU-lidstaten is België de derde grootste exporteur naar het Verenigd Koninkrijk, en van die export is bijna 90% Vlaams. Goed voor 1 op 40 Vlaamse jobs. Maar de federale regering lijkt Verhofstadt achterna te lopen. Ze pleit liever voor een harde Brexit in plaats van gesprekken op te starten met de Britten om de Vlaamse welvaart te beschermen…

De regering-Michel, die is blijkbaar voor een harde Brexit of een Verhofstadt-Brexit. “U volgt de ‘Eurofoliekes’ van Verhofstadt”, zegt Veerle Wouters tegen premier Michel tijdens het vragenuurtje in de Kamer. “Met de andere EU-leiders legt u de Britten allerlei voorwaarden op, zoals een voor ons compleet irrelevant akkoord over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. U zou beter afspraken maken met de Britten om onze welvaart de beschermen!”

Vlaamse export

Dat is nodig, zeker voor Vlaanderen. Van alle EU-lidstaten is België de derde grootste exporteur naar het Verenigd Koninkrijk, na Ierland en Nederland. Maar 84% van alle export is Vlaams. Naar Groot-Brittannië is dat zelfs bijna 90%. 1 op 40 jobs in Vlaanderen houdt verband met de uitvoer naar Groot-Brittannië. “Wanneer Nederland en Ierland overleggen over de Brexit, wordt België niet eens uitgenodigd. België is onbetrouwbaar, stellen die landen. Iets wat ik als Vlaams-nationaliste niet zal ontkennen”, zegt Wouters.

Met niet minder dan 9,15% van zijn totale wereldexport die in 2016 Groot-Brittannië als bestemming had, was Vlaanderen binnen de EU — op 2 na — het sterkst afhankelijk van de Britse markt. Bron: FIT, 2 april 2017, Analyse Vlaamse in- en uitvoer 2016, p. 5

Intussen pleit Vlaams minister-president Bourgeois evident voor een zachte Brexit. Dit moet, voor onze welvaart. De standpunten van de regering Bourgeois – een zachte Brexit –  en het standpunt van de regering-Michel – een Verhofstadt-Brexit, dus een domme Brexit – zijn verschillend. Volgens de premier verloopt het overleg met de deelstaten goed, maar wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat hij het resultaat van dat overleg op andere manier interpreteert…

Kijk naar het noorden, naar Nederland en Ierland“, zegt Wouters. “Dat zijn onze partners in de Brexitdiscussie. Zij hebben dezelfde belangen als Vlaanderen. U kijkt naar het zuiden, naar Macron. U kijkt naar Verhofstadt, die al lang het noorden kwijt is.”

Onvoltooid Vlaanderen

Vandaag is Buitenlandse Handel een Vlaamse bevoegdheid, maar is Buitenlandse Zaken federaal. De cijfers zijn echter duidelijk: 84% van de export is Vlaams. Toch wil Alexander De Croo (Open Vld) Buitenlandse Handel herfederaliseren. “Wie is nu zo gek om onze Vlaamse welvaart terug in Belgische handen te stoppen?” zegt Wouters.

Ook in het confederaal België van de N-VA blijft Buitenlandse Zaken federaal, zo hebben wij recent mogen lezen. Dan krijg je, net als nu, een regering-Michel voor een harde Brexit en een regering-Bourgeois voor een zachte Brexit. “Dit is geen confederalisme, maar Belgisch unitarisme. Zo zal Vlaanderen nog heel lang onvoltooid blijven”, besluit Wouters.