RIZIV-nummers: communautaire standstill tot 2038

Het ‘historische’ akkoord van de regering-Michel over de RIZIV-nummers leert dat Vlaanderen nog lang onvoltooid zal blijven. Het overaantal aan Franstaligen artsen, dat zijn de door de Franstaligen opgesoupeerde RIZIV-nummers, moeten ‘afbetaald’ worden. Zo fulmineren de Vlaamse partijen in koor. In werkelijkheid blijft het bij fulmineren. Twintig jaar de regels aan de laars lappen, legt de Franstaligen duidelijk geen windeieren. Zij betalen pas in 2024 hun overaantal af, het overaantal wordt gehalveerd, en ze krijgen een royale afbetalingstermijn van 15 jaar. De communautaire standstill… die duurt tot 2038.

Er komt eindelijk een toelatingsproef geneeskunde in de Franse Gemeenschap. In Vlaanderen bestaat de toelatingsproef sedert 1997… In september 2017 volgt de Franse Gemeenschap, met twintig jaar vertraging. Dit maakt dat er aan Franstalige kant een groot overschot aan artsen is ontstaan.

De Vlaamse partijen van de regering-Michel hebben steeds in koor geroepen dat dit overschot moet worden afbetaald. Maar wat blijkt nu? ‘Afbetalen’ is toch niet hetzelfde als ‘rembourser’.

De afbetaling begint pas in 2024, dit is over zeven jaar. Het aantal af te betalen eenheden bedraagt meer dan 3.000, maar door een magische formule heeft Maggie De Block dit aantal gehalveerd. Er moeten slechts 1.531 eenheden worden ingeleverd in plaats van 3.000.

Maar hier eindigt de magie niet. Het aantal Franstalige artsen dat jaarlijks afstudeert en een Riziv-nummer krijgt, kan nooit minder zijn dan 505. Maar, voor 2023 heeft de Planningscommissie het aantal Franstalige artsen vastgelegd op 607. De afbetaling zal dus 15 jaar in beslag nemen en duren tot… 2038, schrijft Le Soir terecht.

Dit betekent meteen dat volksgezondheid niet kan worden gedefederaliseerd voor 2038, want anders valt het afbetalingsplan in duigen. Er is dus geen standstil van 5 jaar, niet van 10 jaar … maar van 21 jaar. Onvoltooid Vlaanderen zal dus nog even duren.