Hoe de Brusselse operetteregering Vlaanderen temt

Foto (c) Tambako The Jaguar, Flickr.com, CC BY-ND 2.0

De Brusselse geluidsnormen komen deze week zowel in het Vlaams Parlement als in de Kamer aan bod. De geluidsnormen hangen dan ook als een zwaard van Damocles boven Zaventem. Ze kosten jobs: meerdere cargomaatschappijen verlaten Zaventem. De Brusselse regering, eigenlijk een veredeld schepencollege, leidt de dans. Of hoe een operetteregering Zaventem aan het vernietigen is.

In het Vlaams Parlement is het Tom Van Grieken (Vlaams Belang) die de ‘leeuw’ de bel aanbindt. Maar de leeuw blijkt een welpje te zijn. Het wordt een surrealistisch debat. S.pa, CD&V en Open Vld uiten hun grote bezorgdheid over Zaventem. Dit zijn net drie partijen die deel uitmaken van de Brusselse regering die de geluidsnormen heeft verstrengd. Wie dit jaar de Nobelprijs voor hypocrisie krijgt staat bij deze vast.

De Brusselse regering met o.a. Vanhengel (Open Vld), Smet (sp.a) en Debaets (CD&V). Net deze drie partijen fulmineren in het Vlaams Parlement over het jobverlies in Zaventem. Zijn zij vergeten dat ze in de Brusselse regering zitten?

Minister Ben Weyts (N-VA) heeft het over de stok en de wortel. De wortel dat zijn de gesprekken die bezig zijn. Wat is dan de stok? De Vlaamse regering dreigt ermee om een belangenconflict in te roepen van zodra er een boete in de bus valt van een luchtvaartmaatschappij. Met die stok bereikt de Vlaamse regering slechts één ding: ze geeft aan de Brusselaars de stok waarmee ze de Vlaamse regering kunnen slaan.

Hoe zit het immers? Zolang de Vlaamse regering geen belangenconflict inroept, zijn de Brusselse geluidsnormen niet geschorst. Alle processen-verbaal die worden opgesteld, zijn rechtsgeldig. De Brusselse regering zal de boetes versturen wanneer zij dat wil. En de luchtvaartmaatschappijen, ze zullen moeten betalen. Geen wonder dat sommige cargomaatschappijen Zaventem verlaten. Ze willen rechtszekerheid en deze is er niet. En hier is de Vlaamse regering medeplichtig. Ze levert de luchtvaartmaatschappijen over aan de Brusselse willekeur.

Bekijk hier de tussenkomst van Veerle Wouters in de Kamer over het belangenconflict van de Cocof en de Vlaamse regering die geen derde belangenconflict durft indienen. “Op die manier zal Vlaanderen altijd onvoltooid blijven.”

In de federale Kamer heeft de V&W-fractie de ‘haan’ de bel aangebonden. Veerle Wouters stelt dat België een oneerlijk land is. Franstaligen durven België te blokkeren. Denk aan het dossier BHV dat ze van november 2007 tot december 2011 hebben vergrendeld. Het heeft de Vlaamse media niet gehaald, maar vorige vrijdag heeft de Brusselse Cocof een belangenconflict ingeroepen tegen het wetsontwerp van de regering-Michel over het afkopen van de studiejaren voor de berekening van het pensioen. Franstaligen kondigen meteen in Le Soir aan dat ze ook tegen alle uitvoeringsbesluiten een belangenconflict gaan inroepen. Gebruik maken van de grendels, daar zijn Franstaligen meesters in.

En de Vlaamse regering? Die durft niet eens een derde belangenconflict in te roepen om de jobs van Zaventem te redden. De Vlaamse regering durft alleen te dreigen… ‘hou me tegen of ik bega een ongeluk.’ Zoals Veerle Wouters het verwoordt in de Kamer: ‘Op die manier zal België altijd een oneerlijk land blijven en op die manier zal Vlaanderen altijd onvoltooid blijven.’