Het geld van het FDF (Défi)

De zesde staatshervorming (2011-’14) heeft ook onverwachte gevolgen: het kartel MR/FDF spat uit elkaar. Een echte vechtscheiding want het gaat over centen. Na de splitsing van het kartel heeft MR gewoon beslist om de volledige dotatie van Kamer en Senaat voor zichzelf te houden. FDF (Défi) is dus op zoek naar geld, voor de verkiezingen en voor de verfransing van de Vlaamse Rand. Het dossier zit muurvast. V&W biedt een definitieve oplossing aan, maar N-VA, CD&V en Open Vld treuzelen…

De vroegere tortelduifjes MR en Défi leveren thans nog steeds strijd, niet alleen in de Kamer, maar ook voor de rechtbank. In 2014 wordt MR veroordeeld om 670.000 euro te betalen aan Défi. MR gaat in beroep en de zaak is nog steeds hangende. Men verwacht de pleidooien pas in 2019… Ook de gerechtelijke molen maalt langzaam.

Défi is dus op zoek naar geld, onder meer voor de verkiezingsstrijd in 2019. De partij eist dan ook geld voor de stemmen behaald in Vlaams-Brabant. In dit dossier slagen de regeringspartijen er maar niet in om een beslissing te nemen.

Volgens de wet op de partijfinanciering heeft Défi geen recht op overheidsgeld voor de stemmen verzameld in Vlaams-Brabant. De wet stelt immers dat men in alle kieskringen van een gemeenschap of een gewest een lijst moet indienen. Zo heeft Défi recht op overheidsgeld voor de stemmen behaald te Brussel en Wallonië. De partij heeft hier lijsten ingediend in alle kieskringen van de Franse Gemeenschap (Brussel + Wallonië). Défi heeft in 2014 in Vlaanderen alleen een lijst in Vlaams-Brabant, maar niet in de andere Vlaamse kieskringen. De oplossing ligt voor de hand, maar toch blijven N-VA, CD&V en Open Vld treuzelen.

Waar is de “V” in N-VA, CD&V en Open Vld?

De V&W-fractie heeft een voorstel van interpretatieve wet ingediend om dit probleem eens en voor altijd op te lossen. Het Halle-Vilvoorde Komitee heeft alle Vlaamse politici aangeschreven met de vraag ons voorstel te steunen. Maar het blijft oorverdovend stil.

Over hoeveel geld gaat het? het FDF haalt in Vlaams-Brabant 15.405 stemmen. Jaarlijks levert dit 46.000 euro op. Geld dat Défi gebruikt om de Vlaamse rand te verfransen. Neen bedankt, wat de V&W-fractie betreft. Gaan N-VA, CD&V en Open Vld er nog eens aan denken dat er ook in hun naam een V staat?

We herhalen nogmaals onze oproep aan de andere Vlaamse partijen. Stop deze onwettige financiering van het Fransdolle FDF (Défi) in de Vlaamse rand. Stop de Vlaamse rand te verfransen.