Wouters: “De particratie leeft boven haar stand”

Politieke vernieuwing, zal het ooit lukken? In de jaren ’90 zijn deze gesprekken in de Senaat aan de particratie ten onder gegaan, en het ziet ernaar uit dat de huidige werkgroep politieke vernieuwing hetzelfde lot beschoren is. Ook in de regering blijft politieke vernieuwing dode letter. “Dit is de kracht van de stilstand. Het is de particratie die boven haar stand leeft, niet de burger”, zegt Veerle Wouters in de Kamer tegen premier Michel.

Van politieke vernieuwing heeft de Belgische politiek geen kaas gegeten. Gisteren dienden Vuye en Wouters nog een wetsvoorstel in om de partijfinanciering drastisch te verlagen. “In Nederland lukt dat met 16,5 miljoen euro”, zegt Veerle Wouters in de Kamer tegen premier Michel. “Ik ben benieuwd of men ons voorstel zal steunen en bereid is om de 70 miljoen euro partijfinanciering te herbekijken.”

Intussen meandert de werkgroep politieke vernieuwing in de Kamer rustig verder, maar het water blijft diep. Heel diep. De Kamerleden geraken het niet eens over o.a. de ‘decumul’ (mogen politici cumuleren?) en het loon van de Kamervoorzitter (is grofweg 16.000 euro te veel? – “Ja” luidt het correcte antwoord, overigens). Daar komt nog eens bij dat het Bureau van de Kamer en niet het parlement hierover een beslissing zal nemen.

Dan zijn er nog de kabinetten van de regeringsleden. Ook daar is België kampioen. In Nederland zijn er zelfs geen kabinetten, daar werkt men met de topambtenaren. “De meerderheid wil een lobbyregister aanleggen om het parlement transparant te maken, maar vindt dat zo’n lobbyregister niet werkt voor de kabinetten. “Wat een grap”, zegt Wouters. “We weten allemaal dat 90% van wat hier wordt gestemd, van de regering en haar kabinetten komt. De lobbysector mag op beide oren slapen.”

Kracht van de stilstand

Wouters wou weten van premier Michel of hij ook de regels voor de ministers en de kabinetten met betrekking tot de cumul, verloning, lobbying, enz. zal herbekijken. “Gaat u ook een einde maken aan die onzinnige regel dat gewezen regeringsleden nog altijd twee voltijdse medewerkers ter beschikking krijgen voor god weet welke reden?” De premier blijft op beide vragen het antwoord schuldig. 

Onze verbazing is groot, mocht ook de werkgroep politieke vernieuwing in de Kamer meer dan een klein muisje baren. De particratie regeert dit land en zal elke oprechte poging tot politieke vernieuwing de kop indrukken. Men wil gewoon verder doen zoals altijd. De kracht van de stilstand.

“De burgers vragen transparantie over wat er met hun belastinggeld gebeurt. We moeten hen die transparantie dan ook geven”, zegt Wouters. “Van de burgers worden intussen vele inspanningen gevraagd. Stop die dubbele moraal. Het is de particratie die boven haar stand leeft, niet de burger.”