Vuye over Kazachgate: “Dit loopt de spuigaten uit…”

Het Kazachgatedossier loopt de spuigaten uit. De gewezen Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) vroeg in februari 2011 het kabinet van de minister van Justitie ‘tussen te komen’ voor een minnelijke schikking voor de miljardair Chodiev. Zes jaar lang hield de particratie dit verborgen, maar intussen beticht de premier een parlementslid van demagogie wanneer die hem vraagt nu eens écht aan politieke vernieuwing te doen. “Politici die niet bereid zijn om werk te maken van een zuivere politiek, dat zijn de volksbedriegers”, zegt Hendrik Vuye in de Kamer.

Armand De Decker, partijgenoot van de huidige premier, vermengt niet alleen zijn hoedanigheid van senaatsvoorzitter met deze van advocaat, hij benadert ook het kabinet met een vraag die verdacht veel op lobbywerk lijkt. Hij vraagt de minister van Justitie om tussen te komen bij het Brusselse parket.

“Dat is straf, heel straf”, zegt Vuye in de Kamer. “Maar nog straffer is dat dit dateert van 2011 en dat we dat nu pas vernemen. Dat doet heel wat vragen rijzen over de ethiek in de politiek. Wat gebeurt er nog allemaal dat we nog niet weten?”

Het wordt tijd dat de premier een grote denkoefening begint over ethiek binnen de uitvoerende macht.

  • Komt er eindelijk een gedegen deontologische code voor kabinetsmedewerkers? Na de verhalen over bijklussende kabinetsmedewerkers van de minister van Financiën is dit meer dan nodig.
  • Komt er een lobbyregister voor de regering? Het kan toch niet dat dit er komt voor parlementsleden die in de praktijk niets te zeggen hebben, maar niet voor ministers die de beslissingen nemen.
  • Komt er een meldpunt waar gedragingen als deze van Armand De Decker kunnen gemeld worden? Nu vernemen we dat pas jaren later.
  • Wat gaat u doen met de medewerkers die ter beschikking worden gesteld van gewezen ministers? Dat is gewoon misbruik van overheidsgeld.

De premier was niet onder de indruk van de “show” die de parlementaire vraag van Vuye zou zijn geweest. Niet onbegrijpelijk voor een regeringslid van een traditionele partij om de vraag naar politieke vernieuwing een “show” te noemen. Intussen zijn alle traditionele partijen misnoegd over de graaicultuur in het Samusocial-schandaal, terwijl ze zelf allemaal diep in de graaicultuur genesteld zijn. Of zijn ze Publifin, Telenet, … al vergeten?

Volksbedriegers

Samusocial drukt ons allemaal met de neus op de feiten. Er is te weinig ethiek in de politiek, er is geen deontologie. Men steelt nu zelfs giften die bedoeld zijn voor de armen. Hoe laag kan je vallen?

Over Samusocial zijn de meerderheidspartijen scherp, want dat gaat over de PS. Kazachgate, dat gaat echter over de MR. “Maar wanneer een parlementslid vragen stelt over politieke vernieuwing binnen uw eigen regering, dan antwoordt u dat de vraagsteller aan ‘permanente demagogie’ doet”, zegt Vuye tegen premier Michel.

Een demagoog is een volksbedrieger, een volksmisleider. “Wel, politici die niet bereid zijn om werk te maken van een zuivere politiek, dat zijn de volksbedriegers. En als u geen initiatieven neemt, dan ben niet ik, niet Mevrouw Wouters, maar dan bent u de demagoog”, besluit Vuye.