Wat heeft de marine gemeen met Artsen Zonder Grenzen?

Sommige ministers van de regering-Michel zijn echte snipers op twitter. Ze oogsten veel succes met hun turbo-tweets. Alleen, wat ze tweeten is niet wat ze doen…

Eind maart is er zo’n twitterrel tussen staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en Artsen Zonder Grenzen. De feiten: een schip van Artsen Zonder Grenzen voert reddingsacties uit in de Middellandse Zee. Francken stelt dat de hulporganisatie op deze manier de mensensmokkel stimuleert. ‘U stimuleert smokkel’, ‘Blijf er weg, jullie maken het alleen maar erger’, … klinkt het. Eerste minister Charles Michel (MR) is scherp voor Francken. In de Kamer stelt hij dat Francken beter zeven keer met de duim moet draaien vooraleer te tweeten.

Het twitterrelletje met Artsen Zonder Grenzen ging over een mededeling dat de organisatie bijna 1.000 vluchtelingen van de verdrinkingsdood heeft gered en heeft overgebracht naar Italië.

Wat blijkt nu? De schepen van de Belgische marine doen exact hetzelfde als Artsen Zonder Grenzen. Tussen mei 2015 en december 2016 heeft de Belgische marine 2.047 vluchtelingen overgebracht naar Italië. Dit blijkt uit cijfers die Barbara Pas (Vlaams Belang) heeft opgevraagd bij minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

2.047, dat is tweemaal zoveel als Artsen Zonder Grenzen. Alleen, deze keer geen tweets, maar een oorverdovende stilte.