Waarom krijgen ex-ministers nog twee voltijdse medewerkers?

Foto (c) KoS, CC BY SA 3.0

Gewezen ministers en staatssecretarissen hebben recht op 2 medewerkers. Dit systeem kost de belastingbetaler jaarlijks 900.000 euro. Deze medewerkers worden zelfs ingezet voor de werking van de politieke partijen, terwijl die met hun 70 miljoen euro per jaar al rijkelijk bedeeld worden. De politiek leeft boven zijn stand, zoveel is duidelijk. Het belastingsgeld vliegt weg langs de federale ramen en deuren. Vuye en Wouters dienen een wetsvoorstel in om dit systeem af te schaffen.

Sommige van deze excellenties zijn maar gedurende een beperkte periode minister of staatssecretaris geweest, bijvoorbeeld Jacqueline Galant (MR), Hervé Jamar (MR) en Catherine Fonck (cdH). Fonck is staatssecretaris geweest in lopende zaken van 22 juli 2014 tot 11 oktober 2014. Toch krijgt ook zij medewerkers.

Anderen zijn niet langer politiek actief, maar ook zij krijgen medewerkers. Zo: Sabine Laruelle (MR), Jean-Pascal Labille (PS) en Hervé Jamar (MR). Meerdere van de gegadigden zijn vandaag ook parlementslid, zo bijvoorbeeld Servais Verherstraeten (CD&V) en Hendrik Bogaert (CD&V). Men kan niet redelijk verantwoorden dat zij medewerkers ter beschikking krijgen en andere parlementsleden niet.

Maar het kan allemaal nog gekker. Hervé Jamar (MR) is gouverneur van de provincie Luik, maar zijn chauffeur wordt betaald door het federale niveau. Gewezen minister Jacqueline Galant (MR) is nu Waals parlementslid en heeft haar twee medewerkers meegenomen naar dit parlement. Johan Vande Lanotte (sp.a) is nu burgemeester van Oostende en heeft zijn medewerkers meegenomen naar Oostende.

Bekijk hier het wetsvoorstel van Vuye en Wouters om het systeem van de twee medewerkers voor gewezen ministers en staatssecretarissen af te schaffen.

De particratie graait mee

Ook de particratie hoort de kassa rinkelen. De medewerkers toegewezen aan de gewezen regeringsleden Sabine Laruelle (MR) en Melchior Wathelet (cdH), werken voor de partijen MR en cdH. Dit kan echt niet, want alle politieke partijen ontvangen jaarlijks reeds 70 miljoen euro.

We hebben in de Kamer gevraagd aan eerste minister Charles Michel (MR) om dit systeem af te schaffen. Hij antwoordt ontwijkend. Meer nog, hij heeft zelfs gezegd dat wij aan ‘permanente demagogie doen’ en dat hij niet onder de indruk is van onze ‘show’.

Daarom zetten we druk en dienen we een wetsvoorstel in. Het veronderstelt een kleine grondwettelijke goocheltruc, want de regeling zit niet vervat in een wet, maar in een koninklijk besluit. Maar het kan, mits een beetje juridische creativiteit. Ook hier kunnen vijf minuten politieke moed volstaan.

Indien er op korte termijn geen regeling komt, dan zullen we ons voorstel laten stemmen in de Kamer. Dan moet iedereen maar kleur bekennen, ook de vier traditionele partijen. Men kan hier 900.000 euro besparen, zonder dat iemand het zal voelen. Dat moeten we dan ook doen!