Van Overtveldt: veel blabla, weinig boemboem

Politiek is de kunst van het communiceren. Maar politiek zonder inhoud valt vroeg of laat door de mand. In april 2015 lekken de Panama Papers en de timing is perfect. Minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) kondigt in een communiqué aan dat het deze regering menens is met de strijd tegen fiscale fraude. Hij belooft de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) 100 extra personeelsleden. Twee jaar later is van die belofte niets in huis gekomen. Vuye en Wouters dienen een amendement in om nog voor het einde van het jaar 100 extra personeelsleden aan te werven.

De infografiek van N-VA waarin minister Van Overtveldt 100 extra medewerkers belooft voor de BBI.

Op een moment dat de hele wereld toekijkt hoe meer dan 200.000 offshore constructies belastingen ontwijken en ontduiken, kondigt de regering-Michel in april 2015 extra fraudemaatregelen aan. Op voorstel van Van Overtveldt, gedragen door de ministerraad, zou het personeelskader van de BBI dat jaar nog met 15% groeien door “maar liefst 100 extra personeelsleden aan te werven.” Drie maanden later herhaalt de minister zijn belofte.

Juni 2017, en het is nog steeds wachten op de 100 extra personeelsleden. Na een lichte toename in 2015 (+56) daalde het aantal mensen in 2016 zelfs naar 649 (-15). Niettegenstaande zijn eerdere verklaringen, is het volgens de minister nooit de bedoeling geweest om de BBI mensen “bij te geven”, dan wel om “de natuurlijke vertrekken op te vangen.” Blijkbaar zorgen woorden als “extra” en “15% groei” voor heel wat taal- en rekenproblemen…

Vuye&Wouters leggen op 22 juni 2017 het amendement neer in de Kamer. Klik hier om het te lezen.

Vuye en Wouters hebben altijd gepleit voor eerlijke belastingen en een daadkrachtige fraudebestrijding. Dat is niet veranderd. Maar indien de minister het enkel bij de blabla houdt, dan moeten wij maar overgaan tot de boemboem. Daarom dienen Vuye en Wouters een amendement in op het wetsontwerp houdende maatregelen in de strijd tegen fiscale fraude. Hun amendement voegt een nieuw artikel in dat de minister verplicht zijn belofte na te komen.

De meerderheidspartijen N-VA, Open Vld, CD&V en MR (en de PS) stemden tegen het amendement, en dus ook tegen hun eigen beloofde maatregel…