Een land met twee snelheden, maar dat mogen we niet weten…

België is niet alleen een land met twee democratieën, maar ook een land met twee snelheden. Alleen, dit mag niet geweten zijn. Zowel het jaarverslag als de andere studies van de Nationale Bank (NBB) weigeren systematisch te werken met regionale data. De NBB moet niet enkel ten dienste staan van de federale overheid, maar ook van de deelstaten. Vandaar dat V&W een wetsvoorstel indienen dat de Nationale Bank verplicht om voortaan te werken met cijfers per deelstaat.

Gouverneur Fons Verplaetse – van CD&V-signatuur – heeft zich altijd verzet tegen het publiceren van regionale data. Ook de Regentenraad is “een sterk Belgicistisch front, met vakbonden en het VBO, die nog sterk in unitaire structuren denken”. Deze woorden zijn van Véronique Gossens in haar boek over de Nationale Bank, “De geldmakers“.

Bekijk hier het wetsvoorstel van Vuye en Wouters om de NBB te verplichten ook met regionale data te werken.

Directeur Norbert De Batselier (sp.a) – gewezen Vlaams minister en gewezen voorzitter van het Vlaams Parlement – heeft hierin wat verandering gebracht, maar het kan veel beter.

De Nationale Bank moet in haar jaarverslag en studies rekening houden met de federale staatsstructuur. Ze moet niet alleen ten dienste staan van de federale overheid, maar ook van de deelstaten. Zo niet miskent de Bank de economische en politieke realiteit van België.

Vandaar dat V&W een wetsvoorstel indienen dat de Nationale Bank verplicht om voortaan te werken met cijfers per deelstaat. Naargelang de materie zullen dit cijfers zijn per Gemeenschap of per Gewest. Dit zijn de echte cijfers, want België is een land met twee snelheden en dat mag ook geweten zijn.