Vuye, Wouters en Pas winnen de Flor Grammensprijs 2017

Hendrik Vuye, Barbara Pas en Veerle Wouters. Foto (c) Joseph Berthels

V-Kamerleden Wouters, Vuye en Pas hebben dit jaar de Flor Grammensprijs gewonnen. “Omdat ze zich consequent als Vlaams-nationale leden van de Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers inzetten om de communautaire impasse te doorbreken, de Vlaamse eisen niet te laten ondersneeuwen en een perspectief te bieden na het België zoals wij het vandaag kennen.” De geldprijs van 6.000 euro schenken de drie Kamerleden integraal aan het goede doel.

Deze bijdrage van Karl Drabbe verscheen op Doorbraak.be. Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Jaarlijks reikt het Flor Grammensfonds een geldprijs uit aan ‘verenigingen die in de geest van de onbaatzuchtige actie van Flor Grammens de Vlaamse ontvoogding en/of Vlaams bewustzijn bevorderen’. Dat was ook vandaag het geval, in Bornem. Voorzitter Raphaël Van Heirreweghe wees er in zijn laudatio fijntjes op dat het een surplus is, als de prijs – zoals dit jaar – kan worden uitgereikt aan wie ‘net als Grammens tegen de stroom in zwemt en dat met een harde onverzettelijke keikop doet.’ In het verleden kregen net daarom meerdere actiegroepen en culturele verenigingen de prijs. Van Heirreweghe: ‘Dwarsliggers voor de goed zaak hebben bij ons dus een streepje voor.’

Het Grammensfonds heeft sinds zijn stichting als doel de nalatenschap en het archief van taalgrensactivist Flor Grammens te behartigen en dit met het oog op de uitreiking van een jaarlijkse ‘Flor Grammensprijs’. Daarmee wil het het Vlaams bewustzijn en de algehele ontvoogding van Vlaanderen aanmoedigen en bevorderen.

De verdienstelijke dwarsliggers van 2017 zijn drie Vlaams-nationale kaderleden uit twee verschillende fracties: Veerle Wouters en Hendrik Vuye – ex-Kamerleden voor N-VA die vandaag het donderdagse vragenuur van de Kamer haast monopoliseren – en Barbara Pas, fractievoorzitter van het Vlaams Belang in diezelfde Kamer.