Bernard Daelemans (VVB) over het Grendelboek

Bernard Daelemans en Bart De Valck. Foto van www.vvb.org

In zijn 11 juli-toespraak namens de Vlaamse Volksbeweging (VVB) noemt Bernard Daelemans het Grendelboek van Vuye en Wouters “zonder meer een mijlpaal.” Maar ook over hun parlementaire werk is Daelemans bijzonder positief: “daar houden ze de communautaire hangijzers in het vuur.” Vuye en Wouters doen wat ze beloofd hebben bij hun ‘Vlexit’ in september 2016: de Vlaamse stem laten horen in de Kamer en erbuiten.  

“De communautaire stilstand is natuurlijk het gevolg van de beslissing van de grootste V-partij N-VA om zich tijdens deze legislatuur in ruil voor regeringsdeelname communautair op de vlakte te houden.

Enkele dagen geleden ontvingen drie federale kamerleden de Flor Grammensprijs : het gaat om Barbara Pas (VB) en de onafhankelijke parlementsleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters. In hun parlementaire werk en in hun publicaties houden ze de communautaire hangijzers in het vuur. En ze treden er mee naar buiten in hun publicaties. Van de perikelen rond de Brusselse geluidsnormen die de jobs in de luchthaven bedreigen tot de blijvende schendingen van de taalwetgeving. Dat is al heel verdienstelijk.

Maar er is meer, het grendelboek van Vuye en Wouters is zonder meer een mijlpaal. Ze schreven een handleiding over hoe we in Vlaanderen ‘buiten de grondwet kunnen treden’. Ze tonen aan dat er ook zonder een tweederde meerderheid en de steun van Franstaligen enorme stappen naar meer bevoegdheden voor Vlaanderen kunnen worden gezet.

Blijft de vraag naar de strategie om een en ander te bereiken. Ook hier kunnen we Hendrik Vuye volgen. Zeker in geval van een implosie van de PS zal er in 2019 aan de andere kant van de taalgrens niemand staan te springen om een zevende staatshervorming, laat staan confederalisme te realiseren. Vlaanderen zal zelf éénzijdige stappen moeten zetten. Vlaanderen moet zelf de grendels van de grondwet doen springen. Vlaanderen moet zich gedragen als een zelfbewuste soevereine natie.”

De volledige toespraak van Bernard Daelemans kan je hier lezen.