Met alle Chinezen, maar niet…

Prins Laurent op de Chinese ambassade. Foto van Twitter, @Laurent_of_B, 29 juli 2017

Laurent doet het weer. In oktober vorig jaar brengt de V&W-fractie aan het licht dat prins Laurent zich een topdiplomaat waant. Hij onderhoudt contacten met de eerste minister van Sri Lanka, zonder toestemming van de regering. Eerste minister Charles Michel verklaart in de Kamer dat hij de prins een ‘laatste keer’ de gedragsregels zal uitleggen.

Kort nadien is het weer prijs. In december haalt de prins zwaar uit naar zijn familie en naar politici. We moeten de prins ‘met rust laten’, stelt hij. Eerste minister Charles Michel kondigt nu aan dat hij een ‘allerlaatste gesprek’ zal hebben met Laurent. Indien hij de regels nogmaals overtreedt, komt zijn dotatie in het gedrang. Die dotatie bedraagt 308.000 euro per jaar.

En de prins doet gewoon verder. Nu blijkt dat hij aanwezig was op de viering van de 90ste verjaardag van het ‘bevrijdingsleger’ van China. Hoe weten we dit? Eenvoudig, de prins laat het zelf weten via zijn twitteraccount. Een bijgevoegde foto bevestigt de aanwezigheid van de prins.

De Wet van 27 november 2013 met betrekking tot de dotaties en de vergoedingen die worden toegekend aan leden van de koninklijke familie alsook de transparantie van de financiering van de monarchie, stelt dat de prins toestemming nodig heeft van de minister van Buitenlandse Zaken voor de contacten met de autoriteiten van buitenlandse staten, internationale organisaties of de vertegenwoordigers ervan, tenzij het gaat om contacten die hun plaats kunnen hebben in het kader van vertegenwoordigingsactiviteiten.

Eerste minister Charles Michel houdt het volgens Het Nieuwsblad nu bij ‘geen commentaar’. Het Paleis wenst niet te reageren. Maar onze parlementaire vraag, die is alvast ingediend.

De parlementaire vraag van Veerle Wouters over de aanwezigheid van prins Laurent op de viering van 90 jaar ‘bevrijdingsleger’ van China

Helaas zijn de gedragsregels voor de koninklijke familie bijzonder vaag. We hebben dit reeds aangeklaagd in ons boek ‘De maat van de monarchie. Macht en middelen van het Belgische koningshuis’ (2016). Is een bezoek aan de Chinese ambassade een contact met een buitenlandse autoriteit? Heeft de prins al dan niet toestemming nodig? Eigenlijk wel, maar we willen het graag weten en stellen dan ook een parlementaire vraag aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Was Didier Reynders op de hoogte van dit bezoek? Heeft hij toestemming gegeven? Is dit gedrag in overeenstemming met de gedragsregels vastgelegd in de Wet van 2013?

De kans dat Charles Michel nu aankondigt dat hij een ‘allerlaatste laatste gesprek’ zal hebben met de prins is vrij groot. De prins doet maar en men laat hem ook doen.