Burgerschap heeft ook een fiscale dimensie

Dubai. Foto (c) pxhere, CC0

“62 miljard van België naar belastingparadijs Dubai”, titelt De Standaard. Dit komt er op neer dat deze winsten noch in België, noch in Dubai worden belast, legt KU Leuven-professor Luc De Broe uit. Technisch gezien is dit allemaal legaal, omwille van een wel bijzonder gunstig belastingverdrag.

Eerlijke belastingen, het blijft een moeilijke zaak. We slagen er maar niet in dit te realiseren. Werknemers, zelfstandigen, KMO’s missen de fiscale spitstechnologie om ook op dergelijke massale manier belastingen te ontwijken. Het gevolg is dat zij wel volop belastingen betalen.

We zijn tegenwoordig heel streng voor nieuwkomers, zeker de V&W-fractie. We staan er op dat ze onze fundamentele normen en waarden eerbiedigen. Terecht!

Het huidige belastingsysteem zorgt voor maatschappelijke ontwrichting.

Inzake fiscaliteit daarentegen steken we ons vaak weg achter het subtiele onderscheid tussen belastingontduiking en belastingontwijking. Het eerste is een misdrijf, het tweede een nationale sport. Het eerste is onaanvaardbaar, het tweede wordt maatschappelijk getolereerd, net omdat het geen misdrijf is. Maar kunnen we dit blijven tolereren?

Laten we even een gewaagde vergelijking maken. Stel dat een nieuwkomer in onze samenleving weigert om onze taal te leren, weigert zich aan te passen, openlijk het salafisme aanhangt en zelfs de mensenrechten in vraag stelt. Dit zullen we niet aanvaarden. Terecht! Alleen, deze nieuwkomer doet niets anders dan onze normen en waarden ontwijken. Ook hij pleegt geen misdrijf. En toch zullen we dit nooit aanvaarden. We meten hier met twee maten en twee gewichten. Nochtans heeft burgerschap ook een fiscale dimensie.

Het huidige belastingsysteem zorgt voor maatschappelijke ontwrichting. Sommigen ontwijken of ontduiken belastingen, anderen gaan gebukt onder een belasting van meer dan 50%. De belastingdruk moet omlaag, dat is duidelijk. Wie werkt moet daarvoor beloond worden. Niemand wil te veel belastingen betalen. Maar wie werkt moet er ook kunnen op rekenen dat alle burgers hun belastingen betalen.

Hoog tijd dat we werk maken van eerlijke belastingen. Voor onze fractie is het duidelijk: ‘Wie hier geen belastingen wil betalen, hoeft hier ook niet te leven’, schreven we al op Knack.be in april 2016.