Arco: we zijn nu al aan het betalen…

De regering-Michel doet beroep op een duur advocatenbureau om een plan B voor Arco uit te werken. Samengevat: De belastingbetaler betaalt de erelonen van de advocaten die moeten uitzoeken hoe de regering-Michel nog meer geld uit de zakken van de belastingbetaler kan halen.

Het standpunt van de V&W-fractie over Arco is bijzonder duidelijk. In de plenaire vergadering van de Kamer stelt Veerle Wouters: “Arco, je hebt ons 800.000 maal belogen. 800.000 mensen werden bedrogen door Arco. Zij moeten geholpen worden. Maar het zijn de bedriegers die hiervoor moeten opdraaien, niet de belastingbetaler”.

Eind september lezen we in De Tijd dat topadvocaten werken aan een plan B voor Arco. De regering-Michel doet hiervoor beroep op het advocatenbureau Clifford Chance.

De regering-Michel heeft in het zomerakkoord de oprichting aangekondigd van een fonds waarin 600 miljoen euro wordt verzameld. Een deel van dat geld moet komen van de privatisering van de staatsbank Belfius. Maar deze bank is eertijds gekocht met geld van ons: geld van de belastingbetaler. Dit geld moet dan ook terugvloeien naar de begroting en niet naar Arco.

Maar intussen zijn we met zijn allen reeds aan het betalen voor het Arco-debacle. Het is de belastingbetaler die de erelonen van de advocaten betaalt die moeten uitzoeken hoe de regering-Michel nog meer geld uit de zakken van de belastingbetaler kan halen.

De Arco-gedupeerden moeten geholpen worden. Maar hier moet de schuldige zijn verantwoordelijkheid nemen en niet de onschuldige belastingbetaler.

Zoals Veerle Wouters het heeft verwoord in de Kamer: “Uw plan B, mijnheer de eerste minister, dat moet het Plan zijn met de B van Beweging.net. Ik stel hen de volgende vraag: waar is hart boven hard nu? U bent nog harder dan een kille multinational. U stoot de Arco-coöperanten af en zet ze bij het grof vuil. Beweging.net, neem uw verantwoordelijkheid!”