De effectentaks & een machteloos parlement

Hoewel de regering gisteren reeds het advies van de Raad van State over de effectentaks had gekregen, weigerde premier Michel te antwoorden op onze vraag of dit al beschikbaar was. De reden is duidelijk: het advies is negatief. Niet meteen een detail dat de regering tijdens het parlementair debat bekend wil maken… Maar een regering die zomaar cruciale informatie achterhoudt tijdens een parlementair debat, dit kan toch niet?

Gisterenavond heeft de V&W-fractie in de Kamer uitdrukkelijk aan de eerste minister gevraagd of het advies van de Raad van State over de effectentaks reeds beschikbaar is. Eerste minister Charles Michel (MR) wordt even nerveus, maar we krijgen geen antwoord. Vandaag weten we waarom…

Het advies van de Raad van State is gisteren reeds aan de regering bezorgd. Dit advies is negatief. De effectentaks is mogelijk discriminerend en schiet zijn doel voorbij, titelt De Standaard. Wat een knoeiwerk!

Is een land waar journalisten meer weten dan Kamerleden wel nog een democratie?

Maar helaas moeten we dat in de krant lezen. Een regering die zomaar cruciale informatie achterhoudt tijdens een parlementair debat, dit kan toch niet? Gelukkig doen journalisten hun job, anders wisten we helemaal niets. De meerderheid dekt dit allemaal in. Hoe sterk is de particratie in dit land en hoe machteloos is het parlement? Zijn Kamerleden nog enkel ‘knopjesdrukkers’? “Er is geen enkel respect meer”, zegt Veerle Wouters in de Kamer. “Je stelt vragen in dit parlement en wanneer krijgen we het antwoord? De dag erna in de krant…”

Evenwel, met alle Chinezen, maar niet met de V&W-fractie. Daarom gaan we vandaag opnieuw in de aanval. Het kan toch niet dat de Kamer zomaar de State of the Union stemt, zonder te beschikken over het advies van de Raad van State? Gaan de Kamerleden van de meerderheid nu echt blindelings het vertrouwen geven aan de regering-Michel? De vraag stellen is ze beantwoorden…

Dit bewijst nogmaals dat we af moeten van de particratie. Het parlement moet in ere worden hersteld, anders sluit het beter de deuren.