De liberale maagden

Je moet het maar durven. Open Vld klaagt over te hoge belastingen. “De concurrentiekracht van ons land moet beter. De pensioenen moeten hervormd worden. We moeten ‘goesting’ krijgen in hervormingen. De economie moet ‘vleugels’ krijgen.” Alleen… Open Vld zit onafgebroken in de federale regering sedert 1999! Dat zijn ze blijkbaar zelf al vergeten.

De regeringen-Verhofstadt, de regeringen-Leterme, de regering-Van Rompuy, de regering-Di Rupo en de regering-Michel, het zijn allemaal regeringen met Open Vld. In 2019 zal Open Vld twintig jaar in de federale regering zitten. 20 jaar! Waar wacht Open Vld eigenlijk op?

Toch doen de liberalen precies alsof deze partij nu voor het eerst in de federale regering zit. De V&W-fractie trapt niet in deze val. “Ik bewonder uw maagdelijkheid”, zegt Hendrik Vuye (V&W) tegen fractieleider Patrick Dewael. Hij voegt er gevat aan toe: “Mijnheer Dewael, had u een rol gehad in de Bijbel, u had zelfs van Maria Magdalena een maagd gemaakt.”