Begroting 2018: regering-Michel kleurt paars-groen

Johan Van Overtveldt. Foto (c) EU2016 SK, CC0

De bespreking van de begroting begint vandaag in de Kamercommissie Financiën. De regering-Michel ontvangt echter een strenge vermaning van EU-commissaris Pierre Moscovici. Voor het Zomerakkoord dreigt een kille winter. Wat is er aan de hand?

Het begrotingsevenwicht is bij de opstart van de regering-Michel één van de grote doelstellingen. Meer nog, het is zelfs de belangrijkste doelstelling. Men gaat de rekeningen op orde zetten. En de regering gaat zeker geen lasten doorschuiven naar onze kinderen en kleinkinderen. En ze begint goed de regering-Michel. De begroting 2015 is een besparingsbegroting. Maar de begrotingstrein zal heel snel ontsporen.

Intussen heeft men het begrotingsevenwicht laten vallen. Net omwille van het bereiken van het begrotingsevenwicht wordt het communautaire in 2014 in de frigo gestoken. Maar in 2019 leggen we het communautaire zeker op tafel, verklaart minister Jan Jambon (N-VA) toen aan La Libre Belgique.

Vijf jaar communautaire stilstand met als tegenprestatie een begrotingsevenwicht in 2018. Dat was de deal. Niets anders. En dat was een aanvaardbare deal. Zo kan het communautaire terug op de onderhandelingstafel komen in 2019. Dan kunnen we, met een grote staatshervorming, ons overheidsapparaat ontvetten. Intussen zit het communautaire niet meer in de frigo, maar naar de woorden van Siegfried Bracke zelfs in de diepvries. En het zit er niet langer voor 5 jaar, maar voor 10 jaar.

Met de begroting gaat het van kwaad naar erger. De begroting 2018 krijgt een fikse uitbrander van de Europese Commissie. De brief van EU-commissaris Pierre Moscovici kan u hier zelf lezen. België moet in 2018 een inspanning leveren van minstens 0,6% van het BBP. Volgens de EU-commissie strandt de ontwerpbegroting slechts op de helft: 0,3%. Het risico bestaat dat België ernstig afwijkt van de nodige inspanningen in 2018, waarschuwt Moscovici.

In Het Nieuwsblad is professor Wim Moesen (KULeuven) bijzonder streng: ‘… de regering heeft de lage rente onvoldoende gebruikt om de schuld terug te dringen’. De regering-Michel is volgens Moesen aan het uitbollen. ‘De begroting is mooi verpakt, maar de inhoud valt tegen’ is zijn streng oordeel. Moesen heeft gelijk. De regering-Michel lijkt steeds meer op de paars-groene regering-Verhofstadt. Ook Verhofstadt (Open Vld) heeft nagelaten de rekeningen op orde te stellen in een economisch gunstig klimaat. Schuldig verzuim vanwege beide regeringen.

En er dreigen donderwolken aan de hemel. Als de rente opnieuw begint te stijgen dan komen er elk jaar miljarden schuldenlast bij. De rekening zal worden betaald door onze kinderen en kleinkinderen. De regering-Michel breekt op dit punt al haar beloftes.

Ooit zei iemand dit: ‘Mensen die begrotingsgewijs zeggen dat is allemaal wel voor volgend jaar of het jaar nadien, maar we nemen daar nu al op vooraf, deze mensen horen thuis in de gevangenis en niet in de Wetstraat. Dat is puur crimineel’. Dit citaat dateert van oktober 2012. Aan het woord is Johan Van Overtveldt, heden minister zonder Financiën.

En toch is er een lichtpuntje. De regering-Michel bewijst wat V&W stelt. Een begrotingsevenwicht zonder staatshervorming lukt niet. We zullen moeten snoeien in onze instellingen en komen tot een doorzichtige en vooral goedkopere staat. Dit zijn besparingen die niemand voelt. Ja hoor, het communautaire moet terug op de agenda. Dit is zelfs de enige mogelijkheid om een begrotingsevenwicht te realiseren. Men zegge het voort …