Paradise Papers: “Voor de gewone man is België het Duivelseiland, een fiscale strafkolonie”

De Paradise Papers is de zoveelste belediging aan het adres van onze KMO’s en werknemers. Nu zelfs de Belgische Staat vrolijk aanwezig is op de Maagdeneilanden, mogen we stilaan spreken van tax-leaks: belastingen die weglekken uit de staatskas. “De tollenaars zijn zelf paradijsvogels geworden”, zegt Veerle Wouters in de Kamer.

Bij de BMI (Belgische Maatschappij voor Internationale Investering) is Hans D’Hondt, de topman van de Fod Financiën, lid van de Raad van Bestuur, maar hij heeft niets gezien. “Net zoals bij Dexia Dehaene, Di Rupo, Van Rompuy en Janssens ook niet gezien hebben dat fiscale constructies werden aangeboden. Ik heb een déjà vu-gevoel”, laakt Wouters. Een dochtermaatschappij van de Antwerpse waterintercommunale (NV Induss) waarvan André Gantman (N-VA) voorzitter is, sluist miljoenen euros door naar de Vietnamese haven van Hai Pong, de haven van Steve Stevaert.

De vier traditionele partijen hebben weer eens boter op het hoofd

Voor grote ondernemingen, zoals Janssen Pharmaceutica en Nike, die royaal fiscale voordelen of subsidies krijgen, is België een belastingparadijs. Maar men graait nog met een postbus op Bermuda.

Intussen betalen de Vlaamse KMO’s volop 33,99% vennootschapsbelasting. De ondernemer betaalt ook nog eens 30% roerende voorheffing. Voor de Vlaamse KMO’s is België geen paradijs, maar eerder het Duivelseiland: een fiscale strafkolonie.

Personenbelasting betalen we allemaal, zonder postbus op de Maagdeneilanden. Doen we boodschappen, dan betalen we btw, zonder ruling. De paradijsvogels, die zitten intussen onder de palmbomen.

Sommigen ontwijken of ontduiken belastingen, anderen gaan gebukt onder een belasting van meer dan 50%. Het zijn slechte wetten die maken dat belastingontwijking mogelijk is. Dat is zeker een verantwoordelijkheid van vorige regeringen, maar ook van de huidige regering-Michel. “U heeft kleine stapjes gezet, durf nu toch die grote stappen te zetten”, zegt Wouters tegen minister van Financiën Van Overtveldt.

Wie hier geen belastingen wil betalen, hoeft hier ook niet te leven.

De paradijsvogels mogen wat V&W betreft permanent verhuizen naar hun belastingparadijs, als het dan toch zoveel beter is daar. “Ga wonen daar waar je boot of je vliegtuig is ingeschreven. Maar blijf hier niet leven op kosten van de KMO’s en de werknemers die wel belastingen betalen”, aldus Wouters.