Vuye: “Rellen in Brussel zijn uw verantwoordelijkheid, minister Jambon”

Dit weekend: rellen aan de Beurs. De politie kijkt toe en arresteert niemand. Gisteren: rellen aan De Munt. Nu trekt de politie zich zelfs terug. Handelaars en burgers lijden voor honderduizenden euro’s schade. “Honderdduizenden euro’s schade omdat u, als minister van Veiligheid, de veiligheid niet waarborgt”, zegt Hendrik Vuye in de Kamer tegen minister Jambon.

De politievakbonden klagen al lang over te weinig middelen. Ze klagen dat ze niet mogen optreden. Dit duidt op een structureel probleem: er is geen commando en met zes politiezones al zeker geen eenheid van commando. Dit is een verantwoordelijkheid die onder de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) valt. “De fusie van de zes zones en de eenheid van commando, dat zijn uw bevoegdheden”, zegt Hendrik Vuye.

In Terzake zegt minister Jambon dat hij naar de rellen kijkt “als elke goedmenende mens.” Hij vergist zich van bril. Hij moet daar naar kijken als minister van Veiligheid. Twee beleidsmakers hebben hier een coördinatiebevoegdheid: Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Veiligheid Jan Jambon.

U bent minister van “Veiligheid”. Neem uw verantwoordelijkheid!

Minister Jambon doet alsof het een recent fenomeen is dat plots uit de lucht valt, maar dat is niet het geval. Vertegenwoordigers van de politievakbonden stellen dat de jongeren al sinds 2000 de straat overpakken en dat er no-go zones zijn.

Minister Jambon heeft al meermaals gesteld dat de politiediensten de sociale media in de gaten houden, maar ook dat is niet het geval. Er waren tweemaal berichten op sociale media voorafgaand aan de rellen. “Men heeft die berichten na de feiten ontdekt. Waar was de digitale politie?”, aldus Vuye.

U bent al drie jaar minister van Veiligheid. U ging Brussel opkuisen. En wat blijkt, zelfs de straatpubers zijn aan het radicaliseren.

Maar in de politiek is er niemand verantwoordelijk. Het is altijd iemand anders geweest:

  • De Panama Papers, dat is niet de regering-Michel, maar Panama.
  • Catalonië, dat is Europa.
  • De aanslagen, dat is de verbindingsofficier Sébastien Joris.
  • De begroting, dat zijn de ‘sossen’.
  • De rellen in Brussel, dat is de Brusselse burgemeester Close (PS).

“Maar, wie is minister van Veiligheid?” zegt Hendrik Vuye. “Is dat Yvan Mayeur, is dat burgemeester Philippe Close? Neen het is Jan Jambon en hij is dat al meer dan drie jaar.”

Vuye vraagt Jambon om nu eens eindelijk voor eenheid in het commando van de Brusselse politie te zorgen en de zes politiezones te fuseren. “Mijn fractie heeft een wetsvoorstel ingediend om de zes zones te fuseren. Leg dat op tafel van de ministerraad en bezorg de handelaars en burgers veiligheid. Dit is uw verantwoordelijkheid en van niemand anders. Wees nu eens sterke Jan…”