De bende van Arco

Sommige Arco-gedupeerden hebben de Belgische Staat, Belfius en de Arco-vehikels gedagvaard. Zij krijgen nu te horen dat hun zaak zal worden gepleit… in juni 2021. “Eerst verspreidt Beweging.net foute informatie en weigert het bij te dragen aan de waarborgregeling”, zegt Veerle Wouters in de Kamer. “En dan schuift de regering het rechtsgeding op de lange baan en laat ze de belastingbetaler het bedrog betalen. Dit is echt de bende van Arco!”

Geïnstitutionaliseerde onrechtvaardigheid georganiseerd door de Belgische Staat die zelf één van de procespartijen is. Dat is de absurde realiteit. Een rechtsgeding binnen een redelijke termijn is een mensenrecht (art. 6 EVRM), maar hier heeft men geen oren naar. En voor zij die geen geding hebben opgestart, dreigt nu zelfs de verjaring. “Maar misschien bent u daar net op aan het wachten…” zegt Wouters tegen premier Michel.

Binnen 4 jaar wordt er gepleit. Dat is 7 jaar na de opstart van de procedure. Dat is 10 jaar na de val van Dexia.

Intussen werkt de regering aan een “creatieve oplossing”, zodat uiteindelijk de belastingbetaler zal mogen opdraaien voor het bedrog van Beweging.net. “Voor mijn fractie is het duidelijk”, zegt Wouters. “Het is niet de belastingbetaler die moet opdraaien voor dit bedrog, maar wel de bedriegers zelf. Laat de bende van Arco betalen.”

De gebrekkige werking van justitie maakt dat de gedupeerden niet eens kunnen procederen tegen Arco. In het regeerakkoord staat nochtans: “De regering zal alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat op elke graad van rechtsmacht uitspraken worden geveld idealiter binnen het jaar na de instelling van de zaak” (Regeerakkoord, 109). “Één jaar hebt u beloofd, zeven jaar duurt het om te pleiten, en dan is er nog geen vonnis”, laakt Wouters.

Hart boven hard

800.000 mensen werden bedrogen door Arco. Niet eenmaal, maar tweemaal is Beweging.net in de fout gegaan:

  • Door foute informatie te verspreiden.
  • Door niet te willen bijdragen aan de waarborgregeling.

Nu is de Belgische Staat ook nog eens tweemaal de gedupeerden aan het bedriegen:

  • Door het rechtsgeding op de lange baan te schuiven.
  • Door niet de bende van Arco, maar wel de belastingbetaler te doen betalen voor het Arco-bedrog.

Veerle Wouters besluit, zoals een jaar geleden, opnieuw met een vraag aan Beweging.net: “Waar is hart boven hard nu? Zijn jullie een sociale beweging? Op uw webstek lezen we dat we elkaar moeten versterken. Waarom stoot u de Arco-gedupeerden dan af? Arco, je hebt ons 800.000 maal bedrogen. Stop ermee en neem jullie verantwoordelijkheid!”