Scheurtjes in de kerncentrales, barsten in de regering

Het samenwerkingsfederalisme met versnipperde bevoegdheden werkt niet. Dat weten we al lang. Maar zelfs binnen de federale regering komt men niet meer tot een akkoord. Dit blijkt nog maar eens uit de discussie over de kernuitstap. Enkele dagen geleden was er plots een Energiepact. Gisteren, een visienota. Vandaag, niets meer.

D

e kernuitstap is beslist in 2003, onder Verhofstadt I. De eerste centrales gingen sluiten vanaf 2015. Maar de kernuitstap kwam terecht in de grote Belgische diepvries, naast het begrotingsevenwicht en de staatshervorming.

De eerste minister stuurt selfies, geeft interviews en trekt gisteren in een persbericht het dossier naar zich toe: ‘ik laat niemand het energiepact torpederen’. Vandaag klinkt het na de vergadering van het kernkabinet heel anders. De beslissing over het Energiepact wordt uitgesteld en de premier vraagt ‘meer studiewerk’.

Er zitten scheurtjes in de kerncentrales, maar in de regering zit een grote barst. Na drie jaar is deze regering er nog altijd niet in geslaagd om tot een becijferd akkoord te komen. De minister van Energie polariseert graag; ze is de ‘Madame 100.000 volt’ van de regering, maar tot akkoorden komt ze niet.

“Zadel de Vlaming niet op met een Tommeltol”

Het probleem is intussen bekend: de chaotische Belgische bevoegdheidsverdeling. De kernuitstap is een federale bevoegdheid. De nieuwe energiebronnen, de groene energie en zuinig energieverbruik zijn bevoegdheden van de gewesten. Federaal beslist dus een kernuitstap, maar een belangrijk deel van de compenserende maatregelen zit bij de gewesten. Hier zit de knoop. “Na de Turteltaks willen wij de Vlaming niet opzadelen met een Tommeltol,” zegt Veerle Wouters in de Kamer tegen premier Michel.

Het energiepact moet een doordacht en becijferd plan zijn. Voor Vuye&Wouters zijn volgende zaken van belang: de betaalbaarheid, de bevoorradingszekerheid en de zelfredzaamheid.

Herfederalisering

Eerder deze week pleitte één van de vice-premiers nog voor een herfederalisering van bepaalde bevoegdheden. We schreven er dinsdag nog een kritisch opiniestuk over op doorbraak.be. De regering-Michel, bij wie een zomerakkoord zelfs nog zorgt voor winterpret, zou efficiënt gaan beslissen. Het Energiepactdebacle maakt nog eens duidelijk, dat dit een illusie is.