Faciliteiten te Ronse: V&W steunt motie gemeenteraad

Stadhuis Ronse. Foto (c) PMRMaeyaert, CC BY SA 3.0

Ronse is een stad gelegen in het Nederlandse taalgebied. Deze Vlaamse stad kent echter faciliteiten. De gemeenteraad van Ronse heeft gisteren een motie gestemd tot afschaffing van deze faciliteiten, wat V&W evident toejuicht. Daarom dienen we alvast een wetsvoorstel in om de taalfaciliteiten te Ronse effectief af te schaffen.

De motie stelt terecht dat de taalfaciliteiten in Ronse ‘contraproductief werken en integratie niet bevorderen’. De motie klaagt ook aan dat ‘de administratieve en maatschappelijke kost van de taalfaciliteiten hoog is en een negatieve impact heeft op het budget van de stad’. Verder wijst de motie er op dat ‘door de taalfaciliteiten Ronse niet kan fusioneren met andere gemeenten. Daardoor mist de stad de opportuniteiten van schaalvergroting en de kwijtschelding van de schuld van 500€ per inwoner’.

Lees hier het wetsvoorstel van Vuye en Wouters om de taalfaciliteiten te Ronse af te schaffen.

Het is niet de eerste maal dat de gemeenteraad van Ronse dergelijke motie stemt. Dit is ook reeds het geval geweest in 2008. Toen is de motie overgemaakt aan eerste minister Yves Leterme (CD&V), maar ze is zonder gevolg gebleven.

De V&W-fractie maakt de motie alvast aanhangig in de Kamer. We dienen vandaag een wetsvoorstel in om de taalfaciliteiten te Ronse effectief af te schaffen. Een motie gestemd door de vertegenwoordigers van alle Ronsenaars mag niet zonder gevolg blijven.

Overigens, Hendrik Vuye is geboren Ronsenaar. Hij weet als geen ander dat de faciliteiten een bijzonder negatieve impact hebben op de prachtige stad Ronse. Niet voor niets is Ronse de parel van de Vlaamse Ardennen. Met hun voorstel willen Veerle Wouters en Hendrik Vuye deze parel laten schitteren als nooit tevoren.