Wouters: “België begint verdacht veel op een totalitair regime te lijken”

Er is deze legislatuur veel vergaderd over politieke vernieuwing, maar die berg heeft slechts een dwergmuisje gebaard. Dit weekend bleek dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) informatie uit zijn antwoorden op parlementaire vragen liet schrappen. “Hoe kan het parlement de regering nog controleren?” vraagt Wouters in de Kamer. “Dan kunnen we hier beter de deuren sluiten.”

Vragen van parlementsleden zijn een belangrijk controlemiddel. Er zijn ministers die dit middel ernstig nemen en gedetailleerd antwoorden en er zijn ministers die met veel vertraging nietszeggende antwoorden geven. Maar nu maakt men het toch echt te bont. Blijkt dat de minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in zijn antwoorden op parlementaire vragen informatie heeft achtergehouden over opgesloten terroristen. Het gaat over heel verontrustende berichten:

  • Terrorisme-gedetineerden beschikken over smartphones in de gevangenis.
  • Er is contact geweest tussen opgesloten terroristen en foreign fighters in Syrië.
  • Op de afdeling waar de zwaarste terroristen belanden (de Deradex-afdelingen), zijn verboden wapens aangetroffen.
  • Het gevangeniswezen weet niet hoeveel terrorisme-gedetineerden er zijn met een enkelband.

Stellen dat dergelijke informatie achterhouden ten behoeve is van de veiligheid van het land, klopt alvast niet want dit is geen geclassificeerde informatie.

“Hoe kan dit parlement de regering controleren wanneer dergelijke cruciale informatie niet eens met de parlementsleden gedeeld wordt, zelfs niet indien een parlementslid er uitdrukkelijk naar verzoekt?” vraagt Veerle Wouters aan de justitieminister tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

Wanneer zelfs Kamerleden niet meer mogen weten wat de stand van het land is, dan kunnen we de deuren van het parlement beter sluiten.

Burgers maken zich terecht zorgen over het gewelddadig jihadisme en hebben recht op informatie hierover. Wanneer de regering de wantoestanden die heersen achter de muren van de gevangenissen verbergt, dan zijn we niet goed bezig. “Transparantie is een essentieel kenmerk van een democratie”, zegt Wouters.

De Kamerleden mogen in de media vernemen wie ze binnenkort gaan voordragen als rechter in het Grondwettelijk Hof… België begint verdacht veel te lijken op een totalitair regime.

Wat het parlement betreft waarschuwt Wouters dat we het binnenkort nog normaal gaan vinden dat ministers niet de volledige waarheid vertellen. “Gaan we blijven meespelen in een toneelstuk? Blijven we de marionetten van de regering? Vorige week hebben we zelfs in de media moeten vernemen wie de nieuwe rechter is die wij Kamerleden gaan voordragen voor het Grondwettelijk Hof. België begint verdacht veel op een totalitair regime te lijken.”