Wouters: “Brexit is exit! (Europese kieskring)

Met de Brexit vertrekken de Britse parlementsleden uit het Europees Parlement. Verdwijnen dan ook hun 73 parlementszitjes? Blijkbaar niet, als men de Eurofolliekes van Verhofstadt en co volgt. De zetels worden gerecycleerd of voorbehouden voor transnationale lijsten. De rekening van 9 miljoen euro is voor de resterende lidstaten. “73 Britten vertrekken na de Brexit, dus dat betekent exit 73 mandaten”, zegt Veerle Wouters in de Kamer.

Dinsdag kwam de commissie institutionele zaken van het Europees Parlement tot een akkoord over het lot van de 73 Britse parlementszitjes. Daarvan worden er 27 zetels verdeeld onder de overige EU-lidstaten met een kostprijs van bijna 345.600 euro per maand.

De 46 overblijvende Britse zetels wil men reserveren voor toekomstige lidstaten of verkozen kandidaten op transnationale lijsten in een Europese kieskring, waarvan Guy Verhofstadt (Open Vld) de grote pleitbezorger is. Zo zouden er 30 transnationale zitjes komen met een kostprijs van 384.000 euro per maand. Moeten wij nu echt betalen om mijnheer Verhofstadt toe te laten ook kandidaat te zijn in Duitsland, Griekenland en Cyprus?

De Eurofolliekes van Verhofstadt kosten bijna 9 miljoen euro per jaar, medewerkers niet meegerekend.

De Franse president Emmanuel Macron is voorstander van zo’n Europese kieskring, net als onze premier Michel (MR) en minister van Buitenlandse Zaken Reynders (MR). De Belgische excellenties worden zo graag “Mister Europe”: Tindemans, Martens, Dehaene, Verhofstadt, … de lijst is lang.Nu nog Charles Michel en Didier Reynders? “Ook zij zien zo’n Europese uitloopbaan wel zitten”, zegt Wouters. 

Belgische ministers die Mister Europe willen worden. Dit is de politieke versie van ‘werkbaar werk’…

België is in verhouding de op één na de grootste betaler van de EU, alleen de Luxemburgers dragen nog meer bij. Elke Belgische burger betaalt jaarlijks 533 euro aan de EU. Nederlanders bijna de helft, namelijk 288 euro. De Roemenen betalen maar 80 euro en de Bulgaren 66.

“Bovendien zal onze bijdrage verhogen omdat de Britten niet langer zullen bijdragen. Als tweede grootste betaler van de EU lijkt het mij dan ook logisch dat wij een halt toeroepen aan deze Eurofolliekes”, zegt Wouters.

Brexit is exit

De EU moet zichzelf nog bewijzen maar ze lijkt niet te slagen in dat opzet. Dit is het geval geweest wat Catalonië, maar ook wat de vluchtelingenstroom en Europese bureaucratie betreft. De EU draagt een verpletterende verantwoordelijkheid voor Calais en het Maximiliaanpark.

Vuye & Wouters willen geen geldverslindend mega-Europa dat de ondergang van de natiestaten inluidt. “Wij willen een EU die ook rekening houdt met de regio’s, zoals Vlaanderen en Wallonië. Wij willen een EU zónder democratisch deficit”, zegt Wouters.

De Misters Europe doen er blijkbaar alles aan om de geldstromen naar de EU intact te houden. Met het vertrek van de Britten kan het Europees Parlement nochtans een mooie besparingsoefening maken. “73 Britten vertrekken na de Brexit, dus dat betekent exit 73 mandaten”, besluit Wouters.