Politieke benoemingen: bochtenwerk van Verhofstadt

Neem eens een geïllustreerde encyclopedie ter hand en sla ze open bij het trefwoord ‘politieke benoeming’. Daar zal je ongetwijfeld een foto vinden van de 12 rechters van het Belgische Grondwettelijk Hof. En daar doen alle politieke partijen aan mee, ze dekken elkaar gewoon in. De particratie heerst in dit land.

Open Vld’er Guy Verhofstadt klaagt op Twitter dat Polen de scheiding der machten schendt en het Grondwettelijk Hof politiseert. Maar in België doet zijn partij net hetzelfde…


Vo
rige donderdag heeft de Kamer gewezen Open Vld-minister Fientje Moerman voorgedragen als rechter van het Grondwettelijk Hof. Moerman vervangt huidig voorzitter Etienne De Groot, ook een voormalig parlementslid van VLD. Nu gaat dit dossier naar het koninklijk paleis. En koning Filip zal Fientje Moerman wel benoemen. Daar twijfelt niemand aan.

De EU heeft onlangs tegen Polen de ‘artikel 7 procedure’ ingesteld. Dit is de zwaarste strafmaatregel binnen de EU. Men omschrijft de procedure ook wel eens als ‘de nucleaire optie’ want dit kan leiden tot het ontnemen van het stemrecht in de Europese ministerraden. Polen brengt, volgens EU-commissaris Frans Timmermans, de scheiding der machten in gevaar.

De aanklacht tegen Polen is dat de rechters van haar Hooggerechtshof politiek worden benoemd. Maar dat doen we in België ook…

Eén van de drijvende krachten echter de ‘nucleaire optie’ is Open Vld’er Guy Verhofstadt. Hij klaagt aan dat Polen de scheiding der machten schendt. Hij klaagt de politisering aan van het Grondwettelijk Hof. Maar wat doet de partij van Guy Verhofstadt in België? Inderdaad het Grondwettelijk Hof politiseren… Net zoals de vier andere traditionele partijen dat doen.

Misschien zingt Verhofstadt voortaan best een toontje lager in het Europees Parlement. Zoals de V&W-fractie het stelt in de Kamer: “Verhofstadt staat molenwiekend met de armen de Polen aan te klagen in het Europees Parlement, maar hij blijkt opnieuw een windmolen te zijn”.

Overigens, aan dit spelletje van politieke benoemingen in het Grondwettelijk Hof doen alle andere partijen lustig aan mee. Meer nog, ze dekken elkaar in. De particratie heerst in dit land en dat tot in het Grondwettelijk Hof. België is stilaan echt een totalitaire staat aan het worden.