Wordt Vlaanderen het 1984 van George Orwell? (Terreurdatabank)

De regering-Michel wil de terreurdatabank uitbreiden naar “potentiële” haat-propagandisten met politieke en ideologische motieven. Het resultaat is dat gewone burgers slachtoffer dreigen te worden van dit verregaande law and order-beleid. “Échte Vlaams-nationalisten zouden wel eens als eerste kunnen opduiken in die nieuwe lijsten”, zegt Veerle Wouters in de Kamer.

Terrorisme moet bestreden worden, daar zijn we het allemaal over eens. Maar dan moet je de zaken durven benoemen en aanpakken wat aangepakt moet worden. Gewelddadig jihadisme is de terreur die we moeten bestrijden, andere terreur kennen we hier niet. “U legt een databank aan van zogenaamde potentiële haat-propagandisten met politieke en ideologische motieven, maar wie viseert u eigenlijk?” vraagt Veerle Wouters aan minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) in de Kamer. “Zijn hier anarchisten die aanslagen willen plegen?”

Bereiden rechtse milities aanslagen voor? Waar zijn Hindoes, Sikhs of getuigen van Jehovah haat aan het prediken? Die bestaan gewoonweg niet.

De Privacycommissie wierp eerder al op dat de Koninklijke Besluiten van minister Jambon en minister van Justitie Geens (CD&V) te vage begrippen gebruiken. “Ik heb nog nooit zo’n negatieve adviezen gezien”, zegt Wouters. “U hanteert vage begrippen, het is helemaal niet duidelijk wie u viseert en wat u wil bereiken. Benoem het! Zeg gewoon dat u het gewelddadig jihadisme wil aanpakken.”

Bovendien krijgen allerlei instanties toegang tot de uitgebreide terreurdatabank: de douane, Binnenlandse en Buitenlandse Zaken en zelfs politici (burgemeesters) als het van de minister afhangt. Deze gegevens kunnen dan ook nog eens internationaal geseind worden, bijvoorbeeld aan Interpol en het Schengen Informatiesysteem. “Dit heeft als gevolg dat de bewegingsvrijheid van onschuldige burgers beperkt zal worden”, waarschuwt Wouters.

U gaat te veel onschuldige burgers op die lijst krijgen. Dat is niet de bedoeling. Wees duidelijk en benoem het probleem: dit gaat om gewelddadig jihadisme.

Een law and order aanpak heeft grenzen. Maar de minister pleit onder meer voor een databank met vingerafdrukken van alle burgers, wat flagrant in strijd is met de rechtspraak van het Mensenrechtenhof [EHRM, Grote Kamer, 4 december 2008, S. en Marper tegen Verenigd Koninkrijk], voor woonstbetredingen, mystery calls, camera’s, en meer… Big Brother is watching you. “Heeft u dan niets geleerd van uw amateuristische screening op Tomorrowland en het vernietigende verslag van Comité P?” vraagt Wouters aan minister Jambon.

Zoals de teksten nu geschreven zijn, zouden het wel eens de échte Vlaams-nationalisten kunnen zijn die het eerste slachtoffer worden…

Vlaanderen is het land van Tijl Uilenspiegel niet het 1984 van George Orwell. Laten we het land van Tijl Uilenspiegel blijven. “Want zoals de teksten nu geschreven zijn, zouden het wel eens de échte Vlaams-nationalisten kunnen zijn die het eerste slachtoffer worden…”, aldus Wouters.