Faciliteiten in Ronse: “Zoote proet verkuupen”

Donderdag vroegen Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters de hoogdringendheid voor hun wetsvoorstel tot afschaffing van de taalfaciliteiten in Ronse. Een voorstel dat letterlijk werd gekopieerd door twee N-VA-Kamerleden. Zij stemden tegen het urgentieverzoek en dus tegen hun eigen voorstel…

Eind 2017 stemt de gemeenteraad van Ronse een motie om de taalfaciliteiten af te schaffen. Deze motie wordt goedgekeurd door CD&V-Groen, Open Vld, N-VA en Vlaams Belang. Sp.a onthoudt zich. De V&W-fractie heeft onmiddellijk een wetsvoorstel ingediend om de faciliteiten af te schaffen. Met een geboren Ronsenaar (Hendrik Vuye) in de fractie zijn we het best geplaatst om dit te doen.

N-VA’er Peter De Roover stelt op 19 december 2017 nog dat ons voorstel “whisful thinking” is. Twee maand later dient hij samen Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) exact hetzelfde voorstel als het onze in. Copycats zijn nog van deze wereld. Normaal gesproken krijg je hiervoor een nul wegens spieken, maar in de politiek mag dat blijkbaar.

 In de gemeenteraad zijn CD&V, Open Vld en N-VA voor de afschaffing van de faciliteiten. In de Kamer stemmen ze tegen.

Deze week heeft V&W aan de Kamer gevraagd om de faciliteiten in Ronse bij hoogdringendheid te behandelen, middels het zogenaamde urgentieverzoek. Maar wat blijkt? CD&V, Open Vld en N-VA stemmen tegen. En wie waren de eersten om tegen de stemmen? Inderdaad, de twee N-VA-copycats… Ronsenaars, laat je niet “op fleesen treeken!”

Maar niet wanhopen: “Anders zijn wij de Bonmoss niet die kennen geen verdriet.” In ieder geval zal V&W verder strijden voor de afschaffing van de oneerlijke faciliteiten te Ronse. Dat beloven we en wij houden wel woord!