Wouters: “Beweging.net grijpt liever naar de uier van de staatskas”

De Waalse Vereniging voor Steden en Gemeenten (UVCW) vraagt een compensatie van 220 miljoen euro indien de regering-Michel de Arco-coöperanten zou compenseren. “Aandeelhouders zijn aandeelhouders en zij moeten gelijk behandeld worden”, zegt Veerle Wouters, “maar het is Beweging.net die hiervoor moet opdraaien. Niet de belastingbetaler.”

Dat de Arco-spaarders in feite aandeelhouders zijn, weten we sinds het het Europees Hof van Justitie haar licht over de zaak heeft laten schijnen (arrest in zaak C-76/15 van 21 december 2016). Eigenlijk weten we dat al veel langer, maar CD&V hanteert graag het principe van ‘eigen zuil eerst’…

De Waalse Vereniging voor Steden en Gemeenten (‘Union des Villes et Communes de Wallonie’) stelt nu dat indien de Arco-aandeelhouders een compensatie krijgen, zij daar ook recht op hebben. Ze vragen 220 miljoen euro indien de regering-Michel de verkoop van haar aandelen in Belfius zou gebruiken om de Arco-coöperanten te vergoeden. “De UVCW baseert zich daarvoor op het gelijkheidsbeginsel”, zegt Veerle Wouters in de Kamer. “Aandeelhouders zijn aandeelhouders en zij moeten inderdaad gelijk behandeld worden.”

Het gelijkheidsbeginsel vereist een gelijke behandeling van alle aandeelhouders.

Vele steden en gemeenten waren immers ook aandeelhouder van Dexia (het huidige Belfius) via de Gemeentelijke Holding. Zij hebben door het Dexia-debacle een enorme factuur op tafel gekregen, die dan weer betaald is geweest door de burgers via een verhoging van de lokale belastingen.

V&W hecht verder weinig geloof aan de toverformule die de dure advocatenkantoren van de regering-Michel aan het uitwerken zijn. De regering zal niet alleen botsen met Europa over staatssteun, maar ook met het Grondwettelijk Hof over het gelijkheidsbeginsel. “Om uw toverformule te verwezenlijken zal u veel magische krachten nodig hebben”, zegt Wouters tegen eerste minister Charles Michel. “Het is niet mogelijk om alleen de Arco-aandeelhouders te vergoeden. Dan zal u ook de andere aandeelhouders van Dexia en eigenlijk ook de aandeelhouders van Fortis moeten vergoeden.”

Beweging.net heeft de coöperanten bedrogen, dat staat als een zuil boven water. Dan moet Beweging.net maar betalen.

De 800.000 Arco-coöperanten hebben recht op een vergoeding, dat staat voor V&W buiten kijf. Maar niet de belastingbetaler, wel Beweging.net heeft de coöperanten bedrogen. Potje breken, potje betalen. Financieel kan dat geen probleem zijn voor Beweging.net, het is louter een kwestie van willen. Maar net daar wringt het schoentje.

Het verhaal van Pontius Pilatus moet Beweging.net toch niet vreemd in de oren klinken. Maar de handen wassen in onschuld, dat gaat echt niet. Met de handen in staatskas graaien ook niet, overigens. “In plaats van de koe bij de horens te vatten en een regeling uit te werken, grijpt Beweging.net liever naar de uier van de staatskas”, besluit Wouters.