Wouters: “Laurent heeft geen recht op dotatie, wel op verdediging”

Premier Michel zou dreigen met een tweede sanctie tegen prins Laurent omdat hij en zijn advocaat niet terughoudend genoeg zijn geweest. “U maakt er een knoeiboel van. De prins heeft zoals elke burger het recht om zichzelf te verdedigen”, zegt Veerle Wouters in de Kamer. “Maar wat ons betreft heeft hij geen recht op een dotatie. Schaf die toch gewoon af!”

Eerste minister Charles Michel (MR) heeft vragen bij de manier waarop de advocaat van Laurent de verdediging organiseert. Ook de advocaat van de prins zou zich moeten houden aan de ‘koninklijke terughoudendheid.’ Hij moet met andere woorden zwijgen. De premier zou nu in een brief met een tweede sanctie dreigen.

De dotaties zijn een ‘win for life’ voor onze prinsen. Laurent is troonopvolger in het elfde knoopsgat en zal nooit de troon bestijgen, maar krijgt toch een royale vergoeding. Wat V&W betreft heeft de prins dan ook geen recht op een dotatie. Maar hij heeft wel het recht zichzelf te verdedigen. “De manier waarop de prins dit doet, kiest hij zelf”, zegt Veerle Wouters in de Kamer. “Hij heeft daarvoor absoluut geen advies nodig van de premier.”

Wat ons betreft heeft de prins geen recht op een dotatie. Maar hij heeft wel het recht om zich te verdedigen. De regering-Michel redeneert blijkbaar omgekeerd.

Meester Arnauts, de advocaat van prins Laurent, heeft dan ook het volste recht om te stellen dat de wet van 2013 (de dotatiewet) onduidelijk en strijdig is met de Grondwet en de mensenrechten. “Ik kan meester Arnauts alleen maar gelijk geven”, zegt Wouters.

De dotatiewet is inderdaad knoeiwerk. In de tuchtprocedure tegen prins Laurent is de regering het onderzoeksorgaan en de Kamer het beslissingsorgaan. Dit zijn politieke organen en zeker geen onafhankelijke en onpartijdige rechters. Intussen doet de Kamervoorzitter er alles aan om de zaak onder de radar te houden. “U zou liever een ‘geslotendeurdag’ organiseren”, zegt Wouters.

U zou liever een ‘geslotendeurdag’ organiseren

Sommige parlementsleden van de meerderheid zeggen nu dat de procedure er niet toe doet, zolang Laurent maar gestraft wordt. “De procedure is wél belangrijk!” zegt Wouters tegen vicepremier Peeters, die premier Michel vervangt in de Kamer. “Als de premier dan nog eens als kers op de taart met een tweede procedure dreigt, begint u er echt een knoeiboeltje van te maken. U geeft meester Arnauts voldoende munitie om mee naar de rechtbank te stappen.”

Jaarlijks 650.000 euro voor Laurent en Astrid, om wat te doen eigenlijk? Schaf die dotaties gewoon af.

De regering wil ‘stoute’ Laurent nu eenmalig 43.000 euro afnemen. Veel zal hij er niet van voelen als we onthouden dat hij de belastingbetaler sinds 2001 al meer dan 5 miljoen euro heeft gekost … en om wat te doen? Daar zit het echte probleem. De activiteiten van Laurent en Astrid verantwoorden niet dat ze beiden jaarlijks samen bijna 650.000 euro belastinggeld toegeschoven krijgen. Wouters: “Laurent is wel degelijk de koning te rijk. We zouden beter de wet van 2013 afschaffen!”