Wouters: “Regering-Michel lijkt steeds meer op regering-Verhofstadt” (Begroting)

Vijf minister-presidenten en een delegatie van meer dan 200 personen vergezellen de koning naar Canada. De eerste minister mag niet mee. Hij heeft een slecht rapport gekregen van het Monitoringcomité: de regering moet 1,4 miljard euro extra vinden voor het begrotingstekort. “Guy Verhofstadt is teruggekeerd”, zegt Wouters. “Hij maakte ons ook blaasjes wijs.”

Het paradepaardje van de regering, het begrotingsevenwicht, heeft men vorig jaar al losgelaten. De regering ging voor de Europese minimumbesparing van 0,6% van het bruto binnenlands product. “We moeten de mensen geen blaasjes wijsmaken”, klonk het toen. Maar dit light-scenario zijn blaasjes, want er ontbreekt 1,4 miljard om die doelstelling te halen. “Het lukt niet, zelfs in tijden van lage interestlasten”, zegt Wouters tegen minister van Begroting Wilmès (MR).

Zelfs met lage intrestlasten kan de regering geen minimumbesparing realiseren

Eind vorig jaar was de EU bijzonder kritisch voor de ontwerpbegroting van 2018. De regering heeft de Europese Commissie toen een pessimistische houding verweten. Nu wil de regering overschakelen op een ultralight dieet van ‘slechts’ 714 miljoen euro, een bedrag dat men met veel technische ingrepen zo laag mogelijk probeert te houden.

Een groot deel van de bevolking trapt erin, net zoals bij de paarse regering. Het is alsof Guy Verhofstadt is teruggekeerd. “De modelstaat van paars was een puinhoop, de modelstaat van de Zweedse coalitie is een grote luchtballon”, zegt Wouters. “U heeft ons blaasjes wijsgemaakt … Waar is de tijd dat men zei dat we de factuur niet mochten doorschuiven naar onze kinderen? Nu schuift men ze door naar onze kleinkinderen en achterkleinkinderen.”

Als de premier zich wil vergelijken met een eerste minister uit het verleden, dan is het wel Guy Verhofstadt. Ook hij maakte ons blaasjes wijs.

De premier vergelijkt zich graag met Martens en Dehaene. Onder Martens daalt het begrotingstekort echter met 2% per jaar, onder Dehaene met 1%. Onder Michel niet met 0,4%, maar slechts met 0,2%, want de helft heeft men te danken aan de lage intrestlasten. Dat zegt professor Wim Moesen in Knack.

Er is nul overeenstemming tussen wat men doet en wat men zegt te doen. Maar communiceren, daar is de regering-Michel wereldkampioen in. “Als we dan toch moeten vergelijken, dan lijkt de regering-Michel vooral op de regering-Verhofstadt. Ook die regering maakte ons blaasjes wijs”, zegt Wouters.

Ooit wordt uw grote luchtballon doorprikt. De vraag is alleen wanneer.

En de ooit zo hoog aangeschreven Moesen-norm (bevriezing van de overheidsuitgaven)? Dat is ver verleden tijd. “Men hanteert nu de Verhofstadt-norm: communiceren, communiceren en nog eens communiceren”, zegt Wouters. “Wat betreft begroting bent u de doorslag van Verhofstadt, maar ooit zal die grote luchtballon worden doorprikt. De vraag is alleen wanneer. Liefst zo snel mogelijk.”