Wouters: “Arco-voorstel is juridische miskleun die belastingbetaler €540 miljoen kost”

De regering heeft een voorstel voor Arco klaar, maar juridisch is men frauduleus bezig. Men sluit een dading voor rekening van de Belgische staat, terwijl niet de Belgische staat maar wel Beweging.net de schade heeft veroorzaakt. “Op die manier graait men 540 miljoen euro uit de zakken van de belastingbetaler”, zegt Kamerlid Veerle Wouters tegen premier Michel. “De tentakels van de bende van Arco reiken tot diep in het parlement, de regering,  de EVP en zelfs de Europese Comissie!”

Zoals gewoonlijk moeten de Kamerleden in de media vernemen wat de regering van plan is, dat was zo bij de begrotingscontrole, de interne legeraudit en nu opnieuw Arco. Wat is er aan de hand? De regering wil een dading sluiten waarbij de belastingbetaler 540 miljoen euro ophoest, Belfius 25 miljoen euro en de grote schuldige Beweging.net slechts 35 miljoen euro. “Van de 600 miljoen euro wordt 90% uit de staatskas gegraaid. Dit is de graaicultuur van Arco ten top”, zegt Veerle Wouters in de Kamer.

Men sluit een dading voor rekening van de Belgische staat, terwijl de Belgische staat geen enkele schade heeft veroorzaakt. De belastingbetaler betaalt.

Echter, er klopt iets niet met deze constructie. Om een dading te sluiten moet er een geschil zijn. Het geschil is een mogelijke aansprakelijkheid en dat veronderstelt dat er een fout, een schade en een oorzakelijk verband is. De schade die de Arco-coöperanten lijden is veroorzaakt door Beweging.net, dat foute informatie heeft verspreid door een risicovol product te verkopen als veilig product. Belfius heeft hier waarschijnlijk aan meegewerkt door de klanten onvoldoende in te lichten. De schade van de Arco-coöperanten is definitief en staat vast van zodra Dexia overkop gaat.

Wie kan er dus een dading sluiten? Beweging.net en Belfius. De Belgische staat heeft enkel een waarborgregeling uitgewerkt en die regeling is afgewezen door het Europees Hof van Justitie. “Maar waar is de schade?” vraagt Wouters aan premier Michel. “De Belgische staat heeft de oorspronkelijke noch de bijkomende schade veroorzaakt.”

Men graait gewoon 540 miljoen euro uit de zakken van de Belgische belastingbetaler om te betalen voor een fout van Beweging.net.

De constructie die men in elkaar heeft geflanst is dus frauduleus. Men sluit een dading voor rekening van de Belgische staat, terwijl de Belgische staat geen enkele schade heeft veroorzaakt. Toch moet de belastingbetaler betalen. “Fraus omnia corrumpit, zegt men in Antwerpen. U verhult hier gewoon staatssteun als een dading. Dat kan niet”, zegt Wouters.

De tentakels van de bende van Arco reiken tot diep in het parlement, de regering, de EVP en zelfs de Europese Commissie. “Laat die bende niet op een frauduleuze wijze graaien uit de staatskas. De Arco-coöperanten moeten geholpen worden, maar dan door de hoofdschuldige en dat is Beweging.net” aldus Wouters.