Politieke benoemingen NBB: “Waar is de kracht van verandering?”

Jobs, jobs, jobs! De jobcreatie van de regering-Michel voor politieke vriendjes is indrukwekkend. De jongste telg van de familie Frère (MR) wordt benoemd tot regent bij de Nationale Bank (NBB). Net als het hoofd van de studiedienst van de N-VA, waarvan intussen ook de penningmeester een postje krijgt als censor. “U zou beter de Nationale Bank hervormen in plaats van de poppetjes op de postjes te zetten”, zegt Veerle Wouters in de Kamer.

Cédric Frère wordt regent bij de Nationale Bank, in opvolging van zijn vader en zijn grootvader. We hebben precies een tweede koninklijke familie in dit land, met dank aan de MR. “De troonopvolging van de familie Frère is verzekerd, de dotatie ook”, zegt Veerle Wouters in de Kamer tegen vicepremier Jambon.

Op voordracht van de minister van Financiën wordt bovendien het hoofd van de studiedienst van de N-VA in de regentenraad geparachuteerd. En ook de penningmeester moet iets krijgen. Hij wordt lid van het college van censoren. Jobs, jobs, jobs!

Ooit wou de regering-Michel de NBB nog afslanken, maar CD&V moest iemand benoemen en de kabinetschef van Gwendolyn Rutten moest ook van straat …

De Nationale Bank van België is een verouderde instelling waar veel bespaard kan worden. Dat blijkt uit het boek “De geldmakers” van Veronique Goossens. Het college van censoren van de NBB is waarlijk een nutteloos orgaan. Het is ooit in het leven geroepen om de 42 lokale agentschappen te controleren, maar die lokale agentschappen hebben reeds lang de deuren gesloten. De censoren? Zij mochten blijven. De regentenraad, dat zijn gewaarborgde jobs voor de sociale partners en de ‘haute finance’. Ook het directiecomité kan worden afgeslankt.

De euro is ingevoerd, de Belgische bankbiljetten zijn verdwenen, er is een Europese Centrale Bank (ECB), maar de jobs bij de Nationale Bank zijn gebleven: 1 gouverneur, 1 vice-gouverneur, 5 directeurs, 8 regenten en 10 censoren. “Dat is geen Nationale Bank, maar een Mexicaans leger. Jobs, jobs, jobs!” zegt Wouters.

In 2012 verweet minister Jambon de regering-Di Rupo de “poppetjes op de postjes” te zetten. Waar is die kracht van verandering vandaag?

In december 2012 klonken volgende woorden in de plenaire vergadering van Kamer:

“De poppetjes op de postjes, dat is een van de allerbelangrijkste opdrachten die u tot de uwe hebt gemaakt.”

“Niks algemeen belang, om partijpolitieke belangen is het te doen. Daar doen wij niet aan mee.”

Wie is die lieve man die zo’n mooie woorden uitspreekt? Het is huidig minister Jan Jambon, toen nog Kamerlid. “U sprak toen over de regering-Di Rupo, maar ik kan hier exact hetzelfde zeggen over de regering-Michel. Alleen de PS zou even schaamteloos zijn om het hoofd van de studiedienst en de penningmeester te parachuteren in de Nationale Bank.”

“Waar is die ‘kracht van verandering’ gebleven, waar ik zo lang in heb geloofd? Ik ben écht teleurgesteld”, aldus Wouters.